МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗНАНЬ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ПРАВОПОРУШЕНЬ ПРОТИ ДОВКІЛЛЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(14)-2024-138-145

Ключові слова:

спеціальні знання, експерт, експертиза, розслідування, правопорушення проти довкілля, екологічні злочини, природоохоронні організації

Анотація

У науковій статті визначено поняття «спеціальних знань» та їх значення під час розслідування кримінальних правопорушень. Розглянуто міжнародний досвід використання спеціальних знань у правоохоронних органах під час розслідування правопорушень проти довкілля та їх вплив на боротьбу з екологічними правопорушеннями у таких зарубіжних країнах, як Сполучені Штати Америки, Великобританія, Німеччина, Італія, встановлено особливості такого застосування.

Встановлено, що спеціальні знання – це професійні знання та вміння в галузі науки, техніки, мистецтва, що необхідні для розв’язання питань, які виникають у ході досудового розслідування кримінальних проваджень та розгляду їх матеріалів у суді. Вони охоплюють глибоке розуміння методів і технік, які використовуються під час розслідування кримінальних правопорушень, а також експертні знання з різних сфер, які можуть бути застосовані для збору, аналізу та інтерпретації доказів.

Окреслено основні напрями діяльності зарубіжних спеціалістів та експертів під час їхнього залучення до розкриття кримінальних правопорушень проти довкілля. Насамперед визначено важливість застосування нормативної бази та дотримання міжнародних стандартів, стимулювання функціонування екологічних департаментів, служб, природоохоронних агенцій та екологічної поліції, а також використання спеціальних знань під час проведення екологічних експертиз та моніторингу навколишнього середовища.

Обґрунтовано необхідність залучення спеціалістів та використання їхніх знань для ефективного виявлення та розслідування порушень екологічних законів, притягнення винних до відповідальності, а також розробки стратегії для відновлення природних ресурсів і збереження природного фонду.

Зазначено про актуальність запозичення для нашої країни міжнародного досвіду використання спеціальних знань під час розслідування правопорушень проти довкілля, адже доведено важливість співпраці між країнами та спеціалістами з різних галузей для захисту навколишнього середовища та забезпечення дотримання екологічних стандартів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-08

Як цитувати

Лазебний, А. М., & Паланська, Б. І. (2024). МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗНАНЬ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ПРАВОПОРУШЕНЬ ПРОТИ ДОВКІЛЛЯ. Ірпінський юридичний часопис, (1(14), 138–145. https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(14)-2024-138-145