САМОВІЛЬНЕ ЗАЙНЯТТЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ: КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(14)-2024-174-181

Ключові слова:

самовільне зайняття земельної ділянки, самовільне будівництво, розслідування, криміналістична характеристика

Анотація

У статті досліджено криміналістичну характеристику самовільного зайняття земельної ділянки та самовільного будівництва. Автором зазначено, що проблеми розслідування правопорушень, пов’язаних із самовільним зайняттям земельних ділянок та незаконним будівництвом, були об’єктом вивчення численних вчених як у вітчизняному, так і в міжнародному контексті. Однак значущі зміни у стані, структурі та динаміці цих правопорушень вимагають проведення комплексного наукового дослідження криміналістично значущої інформації. Ця інформація має охоплювати способи та умови вчинення самовільного зайняття земельної ділянки та незаконного будівництва, а також фактори злочинного втручання, конкретні сліди та наслідки діяльності чи бездіяльності посадових осіб, спеціально уповноважених представників та інших осіб. Необхідно також розробити систему елементів для криміналістичної характеристики цих правопорушень, наукові методи, тактичні прийоми та рекомендації, спрямовані на ефективне розслідування вказаних кримінальних правопорушень.

Наголошено, що криміналістична характеристика кримінальних правопорушень посідає важливе місце в методиці розслідування окремих видів кримінальних правопорушень. Ця концепція в криміналістиці є системою найбільш значущих ознак. Аналіз таких ознак і навіть їх взаємозв’язку дає змогу ефективно розкривати і розслідувати вчинене кримінальне правопорушення. Джерелом криміналістичної характеристики є вивчення та узагальнення досвіду слідчої і судової практики, що дає можливість у слідчій діяльності виділити ті основні елементи, із сукупності яких складається модель вчиненого кримінального правопорушення.

Зроблено висновок, що самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво, як правило, здійснюють посадові особи підприємств, організацій, установ та приватні підприємці.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-08

Як цитувати

Троханчук, М. В. (2024). САМОВІЛЬНЕ ЗАЙНЯТТЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ: КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА. Ірпінський юридичний часопис, (1(14), 174–181. https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(14)-2024-174-181