ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ БЮДЖЕТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В РЕАЛІЯХ ВОЄННОГО СТАНУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-2(9)-2022-95-104

Ключові слова:

бюджет, бюджетна система, бюджетний процес, воєнний стан, воєнна економіка, фінансова система, дефіцит бюджету, інфляція

Анотація

У статті авторами обґрунтовується комплекс заходів органів державної влади, що спрямовані на забезпечення належного виконання бюджетів в умовах оперативного вирішення проблем у реаліях воєнного стану. Наголошено на важливості емісійного фінансування бюджету, необхідності донорського фінансування бюджетного дефіциту. Проаналізовано нормативно-правові акти, які суттєво змінюють встановлений раніше порядок управління державними фінансами, зокрема, підстави скорочення трансфертів місцевим бюджетам та відповідного перенаправлення частини державних доходів на фінансування сектору оборони. Акцентовано увагу на  змінах до Бюджетного кодексу України, що спрощують державні закупівлі товарів військового призначення та змінюють підходи до застосування заходів впливу за порушення бюджетного законодавства.

Здійснено аналіз проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», що передбачає ряд змін та нововведень, зокрема і в Бюджетному кодексі України. Підсумовано, що вказані зміни стосуються насамперед фінансових ресурсів щодо забезпечення оборонної здатності країни під час повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України та виконання соціальних програм. Визначається, що ключовими причинами перевищення видаткової частини бюджету 2023 року над дохідною є перспективи скорочення макрофінансової допомоги від держав-партнерів та істотне зменшення надходжень від дивідендів державних компаній. Обґрунтовується як загроза стабільності фінансової системи і реальне скорочення податкових надходжень у наступному році. Зазначається, що бюджет 2023 року буде ухвалено за скороченою процедурою, що може ускладнити контроль за його виконанням. Важливими для стабілізації бюджетної системи є скорочення видаткової частини бюджету, збільшення масштабів міжнародної допомоги тощо.

У висновку наведені рекомендації для покращення стану бюджету в умовах війни та констатовано, що економіка України зіткнеться з великими глобальними викликами і  в майбутньому.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-30

Як цитувати

Гарбінська-Руденко, А. В., Іващук, С. П., & Шевченко, К. І. (2023). ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ БЮДЖЕТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В РЕАЛІЯХ ВОЄННОГО СТАНУ. Ірпінський юридичний часопис, (2(9), 95–104. https://doi.org/10.33244/2617-4154-2(9)-2022-95-104