КРИМІНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИННОСТІ, ПОВ’ЯЗАНОЇ З ВИКОРИСТАННЯМ БЕЗГОТІВКОВИХ АКТИВІВ (КРИПТОВАЛЮТИ)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(8)-2022-192-199

Ключові слова:

безготівкові активи, блокчейн, електронна валюта, запобігання злочинності, протидія, криптовалюта, транскордонні валютні операції

Анотація

нологій, які щодня стають досконалішими, а обсяг обробки даних – усе більшим. Інформаційні ресурси наразі становлять не тільки дані на кошти, а саме електронні валюти та безготівкові ресурси, які курсують з одного електронного гаманця до іншого.

Використання електронних валют у злочинній сфері є досить актуальним та поширеним явищем, оскільки це дає можливість анонімно фінансувати та отримувати дохід із зайняття злочинною діяльність, оскільки криптовалюта за своєю природою наділена певною конфіденційністю та не несе майже ніякої інформації про її власника.

У ході дослідження використано інформаційно-аналітичний, формально-юридичний, порівняльний та індуктивний методи.

Основними результатами дослідження є висвітлення власного теоретичного підходу щодо запобігання злочинності, пов’язаної з використанням безготівкових активів (криптовалюту), покращити вже існуючі методи запобігання цього виду злочинності.

Обмеження з боку держави доволі сильно вплинули на злочинний світ, особливо на наркотичний бізнес, тому що більшість операцій з купівлі та продажу наркотичних засобів і їх прекурсорів відбувається в електронній валюті. Звісно, система обмежень НБУ неідеальна, оскільки вона не регулює безпосереднє створення криптовалюти та її переміщення на персональні криптогаманці. Однак заборона купівлі та конвертації значно ускладнює злочинні процеси і на деякий час майже повністю зриває налагоджений злочинний конвеєр. Щоб ефективно запобігти цій сучасній формі злочинності варто більше приділяти уваги методам та способам попередження її розвитку. Наразі такими методами можуть бути моніторинг, контроль обігу, розширення міжнародної співпраці для відслідковування руху транзакцій.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-29

Як цитувати

Чайковський, Д. З. (2023). КРИМІНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИННОСТІ, ПОВ’ЯЗАНОЇ З ВИКОРИСТАННЯМ БЕЗГОТІВКОВИХ АКТИВІВ (КРИПТОВАЛЮТИ). Ірпінський юридичний часопис, (1(8), 192–199. https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(8)-2022-192-199