КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБИ, ЩО ВЧИНЯЄ КРИМІНАЛЬНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ У СФЕРІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Автор(и)

Ключові слова:

кіберзлочинці, злочинність у сфері інформаційних технологій, кримінальне правопорушення, соціально-демографічні ознаки, морально-психологічні ознаки, запобігання

Анотація

У статті охарактеризовано особу, що вчиняє кримінальні правопорушення у сфері інформаційних технологій. Актуальність обраної теми дослідження зумовлена тим, що стрімкий розвиток технологічного прогресу в останні роки зумовив пришвидшення різних процесів як державного, так і недержавного характеру. Поряд з цим інформаційні технології стали активно використовуватися злочинцями у кримінально протиправних цілях. Це пришвидшує вчинення кримінальних правопорушень, а також дає можливість злочинцям довгий час лишатися «непоміченими» серед правоохоронних органів.

Крім того, кримінальні правопорушення, які вчиняються у сфері інформаційних технологій, характеризуються підвищеною суспільною небезпечністю, адже мають відношення і до інших сфер, зокрема проти власності, національної безпеки, громадської безпеки тощо. Питома вага вищевказаних кримінальних правопорушень, що вчиняються у цих сферах, є у 2–3 рази більшою, ніж 10 років потому. У зв’язку з цим одним з нагальних питань сьогодення є розробка оновленої моделі запобігання злочинності у сфері інформаційних технологій, оскільки остання досить швидко й активно трансформується, злочинці використовують нові методи вчинення кримінальних правопорушень, невідомі правоохоронним органам.

Такий кримінологічний аналіз кримінальних правопорушень, скоєних з використанням інформаційних технологій, та розробка ефективних шляхів і напрямів їх запобігання неможливі без урахування типових особистісних характеристик осіб, які безпосередньо вчиняють кіберзлочини. Саме тому доцільним і актуальним питанням є вивчення ознак особи, що вчиняє кримінальні правопорушення у сфері інформаційних технологій.

У процесі написання наукової статті використовувалися такі методи: діалектичний – для пізнання окремих процесів, явищ; статистичний – під час аналізу офіційних даних щодо осіб, які вчинили кримінальне правопорушення у сфері інформаційних технологій; системний – у разі розгляду видів кіберзлочинців тощо.

Розглянувши наукові праці та дані офіційної статистики, сформульовано типовий кримінологічний портрет особи, що вчиняє кримінальні правопорушення у сфері інформаційних технологій.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-29

Як цитувати

Бодунова, О. М. (2023). КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБИ, ЩО ВЧИНЯЄ КРИМІНАЛЬНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ У СФЕРІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ. Ірпінський юридичний часопис, (1(8), 151–159. вилучено із https://ojs.dpu.edu.ua/index.php/irplegchr/article/view/43