ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ В ОПОДАТКУВАННІ БУДІВЕЛЬ ПРОМИСЛОВОСТІ ПОДАТКОМ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(8)-2022-100-107

Ключові слова:

будівлі промисловості, нерухоме майно, податок на нерухоме майно, виробничі приміщення, об’єкт оподаткування, право власності

Анотація

У статті досліджено питання проблем правового регулювання оподаткування податком на нерухоме майно будівель промисловості. Проаналізовано судову практику у сфері оподаткування податком на нерухоме майно. Розкрито проблему неоднозначності судової позиції під час вирішення спорів у сфері справляння податку на нерухоме майно з будівель промисловості. Аналізується можливість використання будівель промисловості фізичними особами у власному виробництві в межах ведення підприємницької діяльності або передача таких будівель в оренду. Між тим, незважаючи на факт використання цих приміщень, власне, у виробництві, податкові органи час від часу висувають заперечення можливості звільнення їх від оподаткування. Вирішення цієї суперечки покладається на суди, проте суди приймають рішення як на користь платника податку, так і на користь податкового органу. Обґрунтовується тлумачення терміна «будівлі промисловості» для цілей оподаткування податком на нерухоме майно з огляду на існуючу судову практику. Акцентовано, що термін «будівлі промисловості» для цілей оподаткування податком на нерухоме майно трактується неоднозначно, що під час оподаткування нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, є суттєвим недоліком. Авторами обґрунтовується, що для того, щоб підпадати під ознаки об’єкта оподаткування податком на нерухоме майно, будівля промисловості має однозначно відповідати таким ознакам: не має бути здана в оренду, лізинг, позичку іншим суб’єктам господарювання; бути класифікована у групі «Будівлі промисловості та склади»; використовуватись упродовж звітного (податкового) періоду за призначенням у господарській діяльності.

© Гарбінська-Руденко А. В., Щербакова В. А., 2022

 

Підсумовано, що норми, які регламентують оподаткування податком на нерухомість, відмінного від земельної ділянки, досі є доволі колізійними нормами національного податкового законодавства. Авторами доводиться, що неузгодженість норм податкового законодавства, їх суперечність, безперечно, знижують ефективність, а подекуди й унеможливлюють їх застосування, адже відсутність вдалого механізму реалізації норми може означати фактичне її незастосування.

Надано пропозиції щодо законодавчого удосконалення категорії будівель промисловості для цілей оподаткування податком на нерухоме майно.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-29

Як цитувати

Гарбінська-Руденко, А. В., & Щербакова, В. А. (2023). ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ В ОПОДАТКУВАННІ БУДІВЕЛЬ ПРОМИСЛОВОСТІ ПОДАТКОМ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО. Ірпінський юридичний часопис, (1(8), 100–107. https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(8)-2022-100-107