ФУНКЦІЇ ПОДАТКОВОГО ПРАВА, ОСОБЛИВОСТІ ТА СПОСОБИ ЇХ РЕАЛІЗАЦІЇ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(8)-2022-80-87

Ключові слова:

податки, функції податкового права, реалізація, платники податків, податкові правовідносини

Анотація

У статті проаналізовано сучасні аспекти реалізації функцій податкового права з урахуванням особливостей їх реалізації під час воєнного стану. Розкрито тезу про те, що, враховуючи тривалу історію розвитку та становлення податкового права, конкретного підходу до визначення змісту та поняття охоронної функції не існує. Тому наведемо одне з них: охоронна функція податкового права – це напрям державного правового впливу, який направлений на захист суспільних відносин, що утворюється у сфері оподаткування, від різних протиправних посягань.

Аргументовано наукову думку про те, що функції права є напрямами його впливу на поведінку людей за допомогою нормативного закріплення та охорони передумов соціально значимої діяльності суб’єктів. Собою вони відображають постійний і стабільний вплив на певні суспільні відносини. Незважаючи на природний процес розвитку права, його зміни, в ньому зберігається певна спадкоємність. Із сутності права, з його соціального призначення випливає функція права. Право повинне регулювати лише ті суспільні відносини, які цього потребують, проте без відповідного правового впливу будь-які суспільні відносини не можуть повноцінно функціонувати. Отже, вплив на них права і є відображенням її функції. Констатовано, що регулятивну функцію забезпечують, як правило, правові стимули: заохочення, пільги, дозволи, рекомендації та ін. Такі засоби сприяють задоволенню інтересів осіб, відкриваючи простір для їх активності, ініціативи, підприємливості. Охоронна функція реалізується за допомогою правових обмежень: обов’язків, заборон, покарань, призупинень, і має вторинний характер. Вона спричинена регулятивною функцією і покликана її забезпечувати.

Доведено, що регулятивна динамічна підфункція виражається у впливі податкового права на податкові правовідносини за допомогою оформлення їх динаміки (руху). Ця функція проявляється у сфері регульованих податковим правом суспільних відносин процесуального характеру.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-29

Як цитувати

Аністратенко, Ю. І., & Мартинюк, А. Р. (2023). ФУНКЦІЇ ПОДАТКОВОГО ПРАВА, ОСОБЛИВОСТІ ТА СПОСОБИ ЇХ РЕАЛІЗАЦІЇ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ. Ірпінський юридичний часопис, (1(8), 80–87. https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(8)-2022-80-87