РОЗВИТОК КОРПОРАТИВНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-2(15)-2024-110-118

Ключові слова:

корпоративні правовідносини, корпоративна діяльність, релокація підприємств, законодавчо закріплені зміни, воєнний стан, ліцензія, процедура банкрутства, грошові перекази, єдиний податок

Анотація

У статті досліджуються зміни в правовому регулюванні корпоративних відносин після введення на території України воєнного стану. Проаналізовано нові законодавчі акти та запропоновано можливі способи їх удосконалення.

Під час війни в країні важливу роль відіграють суб’єкти господарювання. Вони не тільки підіймають економіку за допомогою сплати податків до державного бюджету, а й забезпечують її продовольчо. Це й обумовлює актуальність теми та необхідність ретельного вивчення законодавчої бази, аналізу проблемних питань, які виникають у зв’язку з цим для більш продуктивної діяльності суб’єктів господарювання в Україні.

У ході дослідження виявлено, що державною владою пророблено багато роботи та передбачено заходи щодо спрощення діяльності підприємств, зменшення їх зобов’язань перед державою. Зокрема, для більшості суб’єктів господарювання на період дії воєнного стану запроваджена необов’язковість отримання ліцензій, збільшено можливість підприємств законним способом сплачувати менше податків, передбачена допомога з перевезення активів підприємств з окупованих територій та територій, на яких ведуться активно бойові дії, відміна та призупинення податкових перевірок, юридичне закріплення заборони торговельних відносин з державами- агресорами, зміни щодо проведення зборів акціонерів, включення до форс-мажорних обставин – події внаслідок ведення бойових дій, спрощено процедуру банкрутства.

З огляду на те, що більшість нововведень та змін вводилися в короткі терміни, адже була потреба швидкого реагування, було допущено деякі неточності. У статті запропоновано передбачення законодавчо закріпленої відповідальності за недотримання заборони щодо корпоративних відносин з російською федерацією та республікою білорусь, дозволу проведення зборів акціонерів в очному форматі на відносно спокійних територіях України, тощо.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-14

Як цитувати

Минюк, О. Ю., & Мазур, Т. Є. (2024). РОЗВИТОК КОРПОРАТИВНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ. Ірпінський юридичний часопис, (2(15), 110–118. https://doi.org/10.33244/2617-4154-2(15)-2024-110-118