ОКРЕМІ АСПЕКТИ ОПТИМІЗАЦІЇ НАПОВНЕННЯ ДОХІДНОЇ ЧАСТИНИ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(14)-2024-61-68

Ключові слова:

державний бюджет, доходи бюджету, воєнний стан, економіка, надходження, наповнення бюджету, податкова реформа, оптимізація, запозичення

Анотація

У статті розглянуто актуальні питання оптимізації наповнення державного бюджету України в умовах воєнного стану. Проведено порівняння категорії державного бюджету, що сформовані в наукових джерелах, які вказують на роль бюджету у регулюванні економіки, фінансування обороноздатності в умовах воєнного стану.

Досліджено поняття доходів державного бюджету в контексті Бюджетного кодексу України та наукових підходів. Підкреслюється, що доходи бюджету варто класифікувати за порядком формування на централізовані та децентралізовані, що дозволяє розглядати їх як ключовий елемент фінансового забезпечення держави.

Розглянуто внутрішні та зовнішні фактори, що впливають на формування дохідної частини бюджету.

Проаналізовано актуальні питання оптимізації дохідної частини державного бюджету України в умовах воєнної економіки. Підкреслено ключову важливість оптимізації доходів для фінансування оборонних потреб та підтримки галузей економіки у кризових умовах. Розглянуто деякі пропозиції щодо збільшення надходжень до бюджету, зокрема окремі напрями податкової реформи, скорочення видатків на утримання центральних органів виконавчої влади, укладення нової фінансової програми з Міжнародним Валютним Фондом, залучення нових пакетів міжнародної допомоги тощо. Обґрунтовується важливість вибору оптимальних засобів щодо оптимізації доходів для забезпечення необхідної фінансової стійкості та підтримки стратегічних секторів в умовах воєнного стану. Підкреслено, що для вироблення способів збільшення надходжень до державного бюджету в умовах воєнної економіки є необхідним кроком для забезпечення фінансової стабільності та підтримки стратегічних секторів економіки.

Висновки роботи демонструють, що для ефективної оптимізації наповнення дохідної частини державного бюджету необхідно дослідити різноманітні засоби щодо збільшення надходжень до бюджету та закріпити їх в Національній стратегії доходів України.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-08

Як цитувати

Гарбінська-Руденко, А. В., & Інгульська, Д. А. (2024). ОКРЕМІ АСПЕКТИ ОПТИМІЗАЦІЇ НАПОВНЕННЯ ДОХІДНОЇ ЧАСТИНИ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ. Ірпінський юридичний часопис, (1(14), 61–68. https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(14)-2024-61-68