ХАРАКТЕРИСТИКА СПОСОБІВ НЕЗАКОННОГО ОБІГУ ТОВАРІВ В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-4(13)-2023-166-173

Ключові слова:

незаконний обіг товарів, фальсифікація товарів, контрафактні товари, умови, що сприяють поширенню незаконного обігу товарів, методи попередження кримінальних правопорушень

Анотація

У статті проаналізовано поточну ситуацію, яка склалася в Україні з поширенням контрафактної та фальсифікованої продукції. Визначено умови, що сприяють поширенню незаконного обігу товарів, та запропоновано заходи щодо запобігання кримінальним правопорушенням.

Зазначено, що незаконний обіг товарів має прихований характер і протидія вчиненню таких правопорушень потребує проведення правоохоронними органами спеціальних заходів щодо виявлення та документування змісту злочинної діяльності. Проблеми розкриття таких діянь пов’язані також з тим, що правопорушники широко використовують можливість легальної господарської діяльності для приховування злочинів. На рівень поширення незаконного обігу товарів в Україні також впливає корумпованість окремих працівників контролювальних та правоохоронних органів.

Костатовано, що поширення незаконного обігу товарів в Україні зумовлене, зокрема, наявністю таких чинників: прихований характер діяльності з підробки, фальсифікації товарів; відсутність офіційної статистики про наслідки споживання неякісної, фальсифікованої продукції; низька поінформованість громадян про можливі підробки чи фальсифікати товарів; використання можливостей незаконного обігу товарів офіційно зареєстрованих суб’єктів господарювання; відсутність спеціальної державної програми протидії поширенню незаконного обігу товарів, відсутність спеціального державного органу, який би здійснював контроль у сфері протидії незаконному обігу товарів тощо.

На основі вивчення практики правоохоронних органів автори вказують, що у злочинному механізмі фальсифікації алкогольних напоїв часто використовують етанол. Етанол використовують у промисловості та медицині, він є технічним розчинником, зокрема для розчинення жирів. Вживання етанолу шкідливо. Етанол спричиняє отруєння в результаті впливу на організм людини.

Зроблено висновок, що незаконний обіг товарів в Україні характеризується також наявністю інших способів вчинення кримінальних правопорушень, а також вчинення
їх в інших сферах народного господарства. Для ефективної протидії фактам фальсифікації та фальсифікації товарів необхідний комплекс заходів правоохоронних і контролювальних органів, посилення ролі держави у здійсненні контролю виробництва та обігу товарів в Україні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-10

Як цитувати

Лисенко, В. В., & Лугіна, Н. А. (2024). ХАРАКТЕРИСТИКА СПОСОБІВ НЕЗАКОННОГО ОБІГУ ТОВАРІВ В УКРАЇНІ. Ірпінський юридичний часопис, (4(13), 166–173. https://doi.org/10.33244/2617-4154-4(13)-2023-166-173