ЗАСАДИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ ЯК ГАРАНТІЯ ДОТРИМАННЯ ПРАВ І СВОБОД СУБ’ЄКТІВ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-4(13)-2023-200-205

Ключові слова:

засади кримінального провадження, кримінальне провадження, гарантії, права і свободи, кримінальний процес, правові норми

Анотація

У статті досліджено важливу роль кримінального процесу в сучасному суспільстві для забезпечення справедливості та правопорядку, наголошено на важливості дотримання засад, які гарантують права та свободи суб’єктів кримінального процесу і визначають процедурні норми для справедливого та об’єктивного розгляду кримінальних справ. У процесі викладу основного матеріалу було проаналізовано поняття «загальних засад кримінального провадження» у Кримінальному процесуальному кодексі України, вказуючи на їх фундаментальність і принциповість у визначенні кримінального провадження. Виділяється ієрархія засад, які, хоча різняться за характером та змістом правових вимог, утворюють єдину систему, де взаємодія та взаємозв’язок між ними визначають правильне функціонування всієї системи.

У статті докладно описуються загальні засади кримінального процесу, які включають верховенство права, законність, рівність перед законом і судом, повагу до людської гідності тощо. Виділяється важливість дотримання цих засад на різних етапах кримінального провадження та наголошується на їх взаємозв’язку. Не менш важливим під час постановки проблеми зазначається розгляд динаміки розвитку державно-владних інститутів і вплив політики держави на формування та закріплення принципів кримінального провадження в нормах права. Важливою є ідея того, що засади є лише тими ідеями та положеннями, які закріплені в законі.

Стаття підкреслює взаємозалежність та органічний зв’язок між засадами і стадіями кримінального процесу, які спільно формують систему правопорядку. Наголошується на важливості дотримання цих засад на кожному етапі процесу та їх взаємній підтримці для забезпечення правосуддя і справедливого розгляду справ. Загалом у статті робиться загальний висновок про важливість засад кримінального процесу для забезпечення справедливості та правопорядку в сучасному суспільстві, а також їх роль у визначенні норм і процедур кримінального процесу.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-10

Як цитувати

Швайко, І. Є., & Скрипець, В. І. (2024). ЗАСАДИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ ЯК ГАРАНТІЯ ДОТРИМАННЯ ПРАВ І СВОБОД СУБ’ЄКТІВ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ. Ірпінський юридичний часопис, (4(13), 200–205. https://doi.org/10.33244/2617-4154-4(13)-2023-200-205