ПРОБЛЕМИ У ПРОЦЕСІ РОЗГЛЯДУ СПОРІВ ПРО ЗАХИСТ ПРАВ І ЗАКОННИХ ІНТЕРЕСІВ СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-3(12)-2023-160-167

Ключові слова:

спори, судовий захист, захист прав і законних інтересів, суб’єкти підприємництва, інститут забезпечення, інститут доказів, «розумний термін»

Анотація

У статті проаналізовані проблеми, які мають місце у процесі розгляду спорів про захист прав і законних інтересів суб’єктів підприємництва. Пропонується під модернізацією законодавства про судовий захист прав і законних інтересів суб’єктів підприємництва розуміти сукупність заходів, спрямованих на підвищення ефективності норм права про судовий захист прав і законних інтересів суб’єктів підприємництва. Акцентована увага на питаннях, пов’язаних із застосуванням забезпечувальних заходів. Виявлено проблеми процесуального законодавства України, які мають місце під час реалізації права на захист прав і законних інтересів суб’єктів підприємництва. Пропонується інтенсивний розвиток господарських відносин між суб’єктами господарської діяльності, який неможливий без виникнення спірних ситуацій між ними. Одним із найрозповсюдженіших способів є арбітраж. У рамках подальшого вдосконалення законодавства у цій галузі запропонований процесуальний механізм, який дозволив би розширити коло осіб, які мають право на відшкодування збитків, заподіяних ухваленням заходів із забезпечення виконання рішення суду. Приділено увагу питанню реалізації норм законодавства, регулюючих інститут доказів у господарському процесі. Проаналізовано бангалорські принципи, згідно з якими суддя має вживати розумних заходів для збереження та розширення своїх знань, удосконалення практичного досвіду та особистих якостей, необхідних для належного виконання ним своїх обов’язків, використовуючи для цих цілей засоби навчання та інші можливості. Розглянуто правові й організаційні можливості подачі процесуальних документів в електронному вигляді, питання регламентації термінів розгляду господарських спорів і здійснення інших процесуальних дій у рамках господарського процесу, проаналізовано поняття «розумний термін». Проаналізовано зарубіжний досвід судового захисту прав суб’єктів підприємництва.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-11

Як цитувати

Кіщук, А. О., & Дяченко, С. В. (2023). ПРОБЛЕМИ У ПРОЦЕСІ РОЗГЛЯДУ СПОРІВ ПРО ЗАХИСТ ПРАВ І ЗАКОННИХ ІНТЕРЕСІВ СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА. Ірпінський юридичний часопис, (3(12), 160–167. https://doi.org/10.33244/2617-4154-3(12)-2023-160-167