ОСОБЛИВОСТІ ЗБИРАННЯ ДОКАЗІВ НА ПІДКОНТРОЛЬНИХ ТА НЕПІДКОНТРОЛЬНИХ ТЕРИТОРІЯХ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-3(12)-2023-269-275

Ключові слова:

окуповані території, докази, збирання доказів, слідчі (розшукові) дії, висновки експертів, слідчий експеримент

Анотація

У статті розглянуто збирання доказів на непідконтрольних та підконтрольних територіях України, описано складність збирання доказів. Визначено проблему ефективності та достовірності доказів, які зібрані на окупованій території.

Висвітлено вагомі проблеми отримання інформації, яка має значний вплив на розгляд справи в подальшому. Виявлено недоліки, що впливають на ефективність розслідування.

Досліджено основні способи збирання доказів та розглянуто особливості їх застосування на територіях, які визначені окупованими. Розглянуто проблему збирання доказів на окупованих територіях, описано складність збирання доказів на окупованій території, яка включає у себе небезпеку для життя осіб, які збирають докази, відсутність доступу до документів та місць, де були скоєні злочини. Збирання доказів на окупованих територіях може ставити під загрозу здоров’я та життя осіб, які здійснюють цю діяльність через можливість виявлення їхньої присутності та можливу реакцію з боку ворожих сил. Території можуть бути під контролем бойовиків або терористичних організацій, які можуть використовувати насильство проти будь-кого, хто намагається зібрати докази.

У статті детально розкрито аналіз огляду місця події як одного з видів слідчої (розшукової) дії. Наведено приклади стратегій, які можуть використовуватись під час збирання доказів.

Акцентовано увагу на слідчих (розшукових) діях, які можуть бути використані у підконтрольних та непідконтрольних територіях. Визначено, за допомогою якого додаткового методу можна забезпечити виконання слідчого експерименту як одного з основних видів слідчої (розшукової) дії на окупованій території та унеможливити втрату достовірності доказів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-11

Як цитувати

Полнікова, Д. С., & Лугіна, Н. А. (2023). ОСОБЛИВОСТІ ЗБИРАННЯ ДОКАЗІВ НА ПІДКОНТРОЛЬНИХ ТА НЕПІДКОНТРОЛЬНИХ ТЕРИТОРІЯХ УКРАЇНИ. Ірпінський юридичний часопис, (3(12), 269–275. https://doi.org/10.33244/2617-4154-3(12)-2023-269-275