ДЕЗІНФОРМУВАННЯ ЯК ЗАСІБ ВЕДЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВІЙНИ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(8)-2022-118-130

Ключові слова:

дезінформування, дезінформація, Російська Федерація, Україна, інформаційне протиборство, інформаційна війна, спеціальна інформаційна операція, інформаційна агресія

Анотація

У статті розкриваються особливості використання дезінформування з боку російської федерації на шкоду інтересам України для проведення інформаційного протиборства. Дано визначення поняттям, які тісно пов’язані з дезінформуванням, а саме: «інформаційне протиборство», «інформаційна війна», «спеціальна інформаційна операція», «акція інформаційного впливу» та ін. Зроблено визначення поняття «дезінформація» і розкрито його види. Зокрема, дезінформація – це неправдива інформація, яка не відповідає дійсності. Зазначається, що дезінформування може проводитися за допомогою дезінформації, а також з використанням правдивої інформації («біле дезінформування», яке має дві форми: тенденційне викладення фактів та дезінформування «від зворотного»).

Показано, що дезінформування може проводитися без використання дезінформації, а саме під час проведення «білого дезінформування». Розкрито методи спеціальних інформаційних операцій: тенденційне викладення фактів, дезінформування «від зворотного», термінологічне «мінування», «сіре» дезінформування, «чорне» дезінформування. Наведено приклади з використання усіх п’яти форм дезінформування російською федерацією проти України.

Зроблено висновок, що в інформаційній війні російської федерації проти України активно використовується дезінформування, але проведення росією дезінформування на території України виявилося малоефективним, що у певний спосіб вплинуло на поразки на військовому фронті. Також зазначено, що таке явище, як «дезінформування», потрібно ґрунтовно вивчати для: планування заходів з виявлення, попередження та припинення негативного впливу від дезінформування; підготовки і проведення заходів з проведення дезінформування на шкоду інтересам противника.

Окреслено перспективи подальших досліджень у сфері інформаційної агресії, зокрема планується розглянути та систематизувати інші прояви інформаційної агресії російської федерації з використанням дезінформування, пропаганди, психологічного тиску, диверсифікації громадської думки, поширення чуток.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-29

Як цитувати

Новицька, Н. Б., Петрик, В. М., & Кудико, В. М. (2023). ДЕЗІНФОРМУВАННЯ ЯК ЗАСІБ ВЕДЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВІЙНИ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ. Ірпінський юридичний часопис, (1(8), 118–130. https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(8)-2022-118-130