ШЛЯХИ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННИХ ЗАГРОЗ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(8)-2022-32-41

Ключові слова:

iнтелектуальна власність, інтелектуальний капітал, винахід, корисна модель, промисловий зразок, реформа системи інтелектуальної власності, Вищий суд з питань інтелектуальної власності

Анотація

Україна була, є і буде державою, яка мала значні здобутки та високий науково-технічний потенціал щодо нових технічних досягнень і матеріалів у сфері біотехнології, радіоелектроніці, електрозварюванні, інформатиці, літакобудування тощо. Після того, як Україна з 24 лютого 2022 року зазнала військового втручання Росії, є розуміння того, що таке втручання завдало нашій країні значних матеріально-технічних, інфраструктурних та людських втрат, які потребують відновлення у післявоєнний період. Відповідно, економічний та інноваційний прогрес післявоєнної України залежить від ступеня залучення інтелектуальної продукції та інноваційних технологій, що ставить нові виклики перед системою правового регулювання інтелектуальної власності та винахідницької діяльності і впровадження інновацій.

© Драпушко Р. Г., Горінов П. В., Філик Н. В., 2022

 

Доведено необхідність внесення змін у чинне законодавство щодо правового регулювання системи охорони інтелектуальної власності та захисту прав інтелектуальної власності; щодо використання новітніх технологій у технічній, інформаційній, архітектурній та інших творчих сферах; унормування розподілу компетенції між органами й організаціями у сфері інтелектуальної власності; врегулювання статусу Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

З метою покращення якості патентів вважаємо, що має бути проведена інвентаризація та оцінка об’єктів інтелектуальної власності, що перебувають на балансі підприємства з метою їх подальшої комерціалізації. Окремої уваги заслуговує питання фінансування таких результатів творчої діяльності за рахунок бюджету, які не відображають стратегічні цілі розвитку Української держави у повоєнних період, особливо це стосується корисних моделей, що не мають практичної цінності та не є за своєю сутністю новаторськими рішеннями для країни, яка має військові виклики.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-29

Як цитувати

Драпушко, Р. Г., Горінов, П. В., & Філик, Н. В. (2023). ШЛЯХИ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННИХ ЗАГРОЗ. Ірпінський юридичний часопис, (1(8), 32–41. https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(8)-2022-32-41