ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ КРЕДИТНО-ФІНАНСОВИХ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ ЗА КРИМІНАЛЬНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ ТА ЗАРУБІЖНИХ ДЕРЖАВ - Білько, О. П. (Ірпінський юридичний часопис, 2023)
У статті досліджено питання кредитно-фінансових кримінальних правопорушень за кримінальним законодавством України і проведено порівняльний аналіз кредитно-фінансових кримінальних правопорушень, які вчиняються в зарубіжних державах, та відповідальності за їх скоєння. Проблема адаптації вітчизняного кримінального законодавства України до законодавства країн Європи у сфері запобігання кримінальним правопорушенням, що посягають на кредитні відносини, на науковому рівні достеменно не висвітлювались. У статті проведено аналіз статей кримінальних (карних) кодексів деяких країн Європейського Союзу (Данія, Німеччина, Австрія, Польща, Іспанія, Швейцарія), а також інших держав з КК України, відповідно яких передбачена відповідальність за злочини, вчинені у фінансово-кредитній сфері. Оцінка та аналіз сучасної кредитно-фінансової сфери України свідчить про те, що основними недоліками діючої КФС є: відсутність прозорої, здорової, та цивілізованої конкуренції; монополія Національного банку України, з одного боку, упорядковує банківську діяльність, а з іншого – стримує розвиток; за оцінками Міжнародного валютного фонду, КФС України є досить слабкою, неконкурентоспроможною, криміналізованою; існує значна централізація управління КФС; ситуація, що склалася у КФС України, потребує розробки системи запобігання злочинам і захисту від злочинних посягань, у тому числі кримінально-правовими засобами. Зроблено висновки про необхідність удосконалення окремих норм Особливої частини КК України, у яких передбачена відповідальність за кримінальні правопорушення проти кредитно-фінансових відносин. Адже в умовах розростання тіньової економіки, поширення організованої злочинності, набуття такими злочинами міжнародного характеру відповідна систематизація кримінального законодавства має велике значення. Очевидно, варто більше враховувати міжнародний досвід, здійснити ряд наукових розробок щодо криміналізації та декриміналізації окремих зловживань, що посягають на систему кредитних відносин.