ПРОПАГАНДА, ДИВЕРСИФІКАЦІЯ ГРОМАДСЬКОЇ ДУМКИ, ПСИХОЛОГІЧНИЙ ТИСК ТА ПОШИРЕННЯ ЧУТОК ЯК МЕТОДИ ВЕДЕННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ОПЕРАЦІЙ РФ ПРОТИ УКРАЇНИ - Новицька, Н. Б.; Петрик, В. М.; Кудико, В. М. (Ірпінський юридичний часопис, 2023)
У статті розкрито особливості використання пропаганди, диверсифікації громадської думки, психологічного тиску, поширення чуток з боку російської федерації на шкоду інтересам України для проведення спеціальних інформаційних операцій. Зазначено, що спеціальні інформаційні операції здійснюються за приблизно однаковим алгоритмом: інформаційний етап; «розкручування» інформаційного приводу; реалізація заходів для досягнення цілей операції; вихід із операції або етап закріплення. Спеціальні інформаційні операції становлять комплекс заходів інформаційно-психологічного характеру, що здійснюються за єдиним планом із метою порушення системи державного та військового управління, впливу на морально-психологічний стан військово-політичного керівництва, населення й особового складу військ визначеного об’єкта, запобігання інформаційному та психологічному впливу на власні сили й засоби. Дано визначення поняттям, які тісно пов’язані спеціальними інформаційними операціями. Здійснено аналіз основних методів спеціальних інформаційних операцій: дезінформування, пропаганда, диверсифікація громадської думки, психологічний тиск, поширення чуток. Розкрито визначення та форми чотирьох методів спеціальних інформаційних операцій. Охарактеризовано позитивну і негативну пропаганду та визначено їх мету. Наведено приклади з використання пропаганди, диверсифікації громадської думки, психологічного тиску, поширення чуток російською федерацією проти України. В інформаційній війні російської федерації проти України активно використовуються усі методи спеціальних інформаційних операцій. Проведення російською федерацією пропаганди, психологічного тиску, диверсифікації громадської думки, поширення чуток на території України виявилося малоефективним, що певним чином вплинуло на поразки на військовому фронті.