ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАКТИКА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЛЕЖНОЇ РИНКОВОЇ ПОВЕДІНКИ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ ТА ЇЇ АДАПТАЦІЯ В УКРАЇНІ - Цимбалюк, Х. О. (Ірпінський юридичний часопис, 2026)
Сучасний етап розвитку фінансового сектору характеризується поглибленням глобалізаційних процесів, цифровізацією фінансових послуг, що зумовлює потребу в переосмисленні підходів до державного регулювання фінансових ринків. Після світової фінансової кризи 2007–2008 рр. стало очевидним, що традиційні механізми пруденційного нагляду не забезпечують належного рівня захисту споживачів і не запобігають зловживанням на ринку. У зв’язку із цим у провідних країнах світу, зокрема в державах Європейського Союзу, сформувався окремий напрям регулювання – нагляд за ринковою поведінкою фінансових установ. Водночас в Україні процес становлення ефективної системи регулювання ринкової поведінки перебуває на етапі формування та потребує подальшого вдосконалення. Незважаючи на ухвалення Закону України «Про фінансові послуги та фінансові компанії» та імплементацію окремих європейських підходів, на практиці залишаються проблеми недостатнього рівня захисту прав споживачів фінансових послуг, низької прозорості діяльності окремих фінансових установ, недосконалості механізмів розкриття інформації та обмеженої ефективності наглядових інструментів. За таких умов особливої актуальності набуває дослідження європейської практики забезпечення належної ринкової поведінки фінансових установ і визначення можливостей її адаптації в Україні. Для досягнення поставленої цілі застосовано комплексний підхід, що визначає застосування загально- та спеціально-наукових методів дослідження. Зокрема, функціональний метод застосовано для визначення функцій суб’єктів, які здійснюють нагляд за ринковою поведінкою в країнах Європейського Союзу. Формально-юридичний метод використано для аналізу норм нормативно-правових актів. Системно-структурний метод застосовано для виокремлення основних особливостей сучасного стану правового регулювання ринкової поведінки. Для формування висновків і пропозицій також застосовувалися методи аналізу, синтезу, індукції, дедукції, аналогії. У статті досліджено європейські підходи до регулювання ринкової поведінки фінансових установ і визначено їхні ключові інституційні та правові особливості. Встановлено, що ефективна модель регулювання базується на поєднанні пруденційного, макропруденційного нагляду й нагляду за ринковою поведінкою із пріоритетом захисту прав споживачів. Проаналізовано досвід окремих країн Європейського Союзу щодо організації наглядових органів, механізмів забезпечення прозорості та розвитку конкуренції на фінансовому ринку. Обґрунтовано напрями адаптації європейської практики в Україні, зокрема через удосконалення законодавства, інституційної спроможності регуляторів і впровадження сучасних механізмів нагляду. Запропоновано кроки для вдосконалення регулювання ринкової поведінки фінансових установ в Україні: а) завершити формування ефективної моделі мегарегулятора для небанківського сектору із чітким розмежуванням повноважень між органами нагляду; б) забезпечити повну гармонізацію законодавства із правом Європейського Союзу, зокрема у сфері захисту прав споживачів і розкриття інформації; в) посилити інституційну спроможність регуляторів через впровадження ризик-орієнтованого підходу та сучасних інструментів нагляду; г) розвивати механізми позасудового врегулювання спорів, зокрема через створення або посилення інституту фінансового омбудсмена; д) підвищувати рівень фінансової грамотності населення та формувати культуру добросовісної поведінки учасників фінансового ринку.