ВПЛИВ РАТИФІКАЦІЇ РИМСЬКОГО СТАТУТУ НА КРИМІНАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ ГАРМОНІЗАЦІЇ ПРАВОВИХ НОРМ - Грицюк, І. В.; Радванський, Ю. О.; Прокопчук, К. В. (Ірпінський юридичний часопис, 2026)
У статті досліджено вплив ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду на розвиток кримінального законодавства України та проаналізовано основні проблеми гармонізації національних правових норм із міжнародними стандартами. Розкрито міжнародно-правові засади функціонування Міжнародного кримінального суду, зокрема принципи комплементарності, індивідуальної кримінальної відповідальності та відсутності імунітетів для посадових осіб. Проаналізовано етапи інтеграції України до системи міжнародного кримінального правосуддя, охоплюючи конституційні зміни, ратифікацію Римського статуту та внесення змін до Кримінального й Кримінального процесуального кодексів України. Особливу увагу приділено проблемам імплементації міжнародних злочинів у національне законодавство, зокрема питанням кваліфікації злочину агресії, командної відповідальності, визначення юрисдикції та доказування міжнародних злочинів. Висвітлено практичні виклики взаємодії національних органів кримінальної юстиції з Міжнародним кримінальним судом та необхідність підвищення інституційної спроможності правоохоронних органів і судів. Обґрунтовано потребу комплексного реформування кримінального законодавства України відповідно до положень Римського статуту та європейських правових стандартів. Зроблено висновок, що ефективна імплементація норм міжнародного кримінального права є важливою умовою забезпечення верховенства права, невідворотності покарання за міжнародні злочини та зміцнення міжнародного авторитету України.