ГІБРИДНІ ЗАГРОЗИ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ТРАНСФОРМАЦІЮ МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИХ НОРМ - Лісова, К. С.; Іскович, В. Ю. (Ірпінський юридичний часопис, 2026)
У статті досліджено сутності гібридних загроз як сучасного феномена міжнародних відносин, а також визначено їхній вплив на трансформацію міжнародно-правових норм і механізмів забезпечення безпеки. Особлива увага приділяється ролі українського досвіду у формуванні нових підходів до правового регулювання гібридної агресії. У дослідженні використано загальнонаукові та спеціально-юридичні методи, зокрема системний аналіз, порівняльно-правовий метод, формально-юридичний підхід, а також метод узагальнення наукових джерел. Застосовано міждисциплінарний підхід до вивчення гібридних загроз як багатовимірного явища, що охоплює військову, інформаційну, економічну та кібернетичну сфери. Додатково використано аналітичні дані щодо ефективності інструментів протидії гібридним загрозам. Встановлено, що гібридні загрози спричиняють суттєві зміни в міжнародному праві, зокрема розширення поняття агресії за рахунок внесення кібероперацій та інформаційних впливів. Виявлено трансформацію підходів до відповідальності держав, що зумовлює потребу в удосконаленні механізмів атрибуції дій у складних багаторівневих конфліктах. Доведено зростання ролі міжнародних організацій у формуванні колективних механізмів безпеки та адаптації стратегій до нових викликів. Обґрунтовано активізацію розвитку міжнародного гуманітарного права в умовах нетрадиційних форм конфліктів. Визначено, що український досвід протидії гібридній агресії став важливим чинником переосмислення міжнародно-правових категорій і сприяв формуванню нових підходів до кваліфікації агресії та відповідальності. Проаналізовано ефективність основних інструментів протидії, серед яких найбільш дієвими є військове стримування та економічні санкції, тоді як міжнародно-правові механізми потребують подальшого вдосконалення. Зроблено висновок, що гібридні загрози є системним викликом для сучасного міжнародного права, який зумовлює його еволюцію та адаптацію до нових реалій. Трансформація правових норм проявляється в розширенні змісту ключових категорій, розвитку інструментів відповідальності та посиленні ролі інституційних механізмів. Обґрунтовано потребу в подальшій розробці універсальних міжнародно-правових підходів до регулювання гібридних конфліктів, що враховуватимуть їхній комплексний та динамічний характер.