МІЖНАРОДНА ВЗАЄМОДІЯ ТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ПІД ЧАС ПРОВАДЖЕННЯ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ДІЙ - Кравчук, П. Ю. (Ірпінський юридичний часопис, 2026)
Стаття присвячена дослідженню міжнародної взаємодії та надання правової допомоги під час провадження процесуальних дій у кримінальному процесі. Міжнародна правова допомога розглядається як важливий інструмент забезпечення ефективності досудового розслідування та судового розгляду в справах за участю різних держав, що дає змогу здійснювати допити, огляди, обшуки та інші процесуальні дії за межами національної юрисдикції на основі міжнародних договорів і принципу взаємності. У роботі акцентовано увагу на потребі в забезпеченні процесуальних гарантій прав осіб, які беруть участь у виконанні міжнародних доручень, зокрема підозрюваних, обвинувачених і свідків. Підкреслюється, що відсутність єдиних доктринальних підходів до розуміння кримінальних процесуальних гарантій у сфері міжнародної правової допомоги ускладнює їхнє практичне застосування та може призводити до порушення прав людини. У цьому контексті особливого значення набуває формування уніфікованих стандартів захисту прав учасників процесу та узгодження національних процедур із міжнародними вимогами. Окрему увагу приділено ролі адвоката під час виконання процесуальних дій у межах міжнародної правової допомоги. Обґрунтовується, що участь адвоката є ключовою гарантією дотримання прав і законних інтересів особи в умовах транскордонних процедур, де можливі колізії між правовими системами різних держав. Адвокат виконує не лише захисну, а й координаційну функцію, сприяючи законності та процесуальній справедливості. У статті також висвітлюються сучасні виклики міжнародної правової допомоги, пов’язані з цифровізацією кримінального провадження та використанням віртуальних активів як доказів. Показано, що особливості їх правового визначення й доказування істотно впливають на ефективність міжнародного співробітництва. Зроблено висновок, що міжнародна правова допомога є динамічним правовим механізмом, який потребує постійного вдосконалення нормативного регулювання та практики з урахуванням розвитку цифрових технологій і транснаціональної злочинності.