КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЕКОЦИД: НАЦІОНАЛЬНИЙ ТА МІЖНАРОДНИЙ ВИМІР - Нікітін, Ю. В.; Нікітін, Д. Ю. (Ірпінський юридичний часопис, 2025)
У статті проаналізована кримінально-правова відповідальність за екоцид у національному та міжнародному вимірі на основі існуючого розмаїття думок у юридичній літературі, міжнародних документах, резолюціях ООН та національному законодавстві. Зазначається, що в сучасній правовій доктрині термін «екоцид» та його основоположні ознаки набувають узагальненого визначення та підпадають під факти негативного цілеспрямованого впливу на природне середовище (біосферу, літосферу та атмосферу Землі), а це спричинить небезпеку для існування людини та суспільства загалом світі. Одним із важливих питань у таких діях є криміналізації протиправних діянь які належать до екоциду. У зв’язку з цим запропоновано ряд критеріїв які відповідають екоциду. Проведено розмежування понять «екоцид» та «біоцид». Аргументація цього ґрунтується на аналізі кримінальних правопорушень за ст. 441 КК України за останнє десятиліття. Акцентовано увагу на необхідності співпраці із міжнародними інституціями і, зокрема, ООН, Римським статутом Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо визначення «екоцид» та притягнення винних до кримінальної відповідальності за цей злочин. Оновлення національного законодавства щодо ст. 441 КК України пропонується здійснювати також з урахуванням досвіду країн пострадянського простору, зокрема Грузії, Казахстану, Таджикістану, Вірменії, Молдови тощо. Прийняття міжнародних нормативно-правових актів у рамках дослідження злочину «екоцид» сприятиме уніфікації цього поняття та кримінально-правової характеристики. З урахуванням усього аспекту досліджуваної проблематики дано кримінально-правову характеристику ст. 441 КК України. На основі проведеного аналізу зроблено висновок, що кримінальний закон має захищати основу для нашого здорового, безпечного майбутнього – довкілля, інакше ми і далі будемо погіршувати природне середовище та здоровий спосіб життя. На національному і міжнародному рівнях потрібно запровадити необхідні правові та системні управлінські механізмів для запобігання і протидії екоциду, екологічним аваріям та масового знищення довкілля. З цією метою скоординувати зусилля держав та громадських організацій. Це сприятиме усвідомлення агресивними державами, бізнесом, корумпованими чиновниками, що екоцид є тяжким злочином, за який передбачена кримінальна відповідальність.