АДМІНІСТРАТИВНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ ПІД ЧАС ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПУБЛІЧНОГО ПОРЯДКУ ТА БЕЗПЕКИ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ: КРІЗЬ ПРИЗМУ ПРИНЦИПУ ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА - Мацелик, Т. О.; Мацелик, М. О. (Ірпінський юридичний часопис, 2024)
У статті здійснено аналіз адміністративної діяльності правоохоронних органів під час забезпечення публічного порядку та безпеки в період воєнного стану, зважаючи на обмеження прав та свобод людини і громадянина та принципу верховенства права. Зокрема, проаналізовано доктринальні підходи та чинне законодавство щодо поняття публічного порядку та безпеки. Встановлено, що публічний порядок та безпека є особливими оціночними юридичними поняттями. Публічний порядок становить основоположні засади (принципи) державного ладу (цілісності, незалежності, самостійності, недоторканості) верховенства права та основних прав і свобод людини і громадянина. Публічна безпека є системою урегульованих нормами права заходів, спрямованих на створення стану захищеності, умов мінімізації або ж відсутності ризиків, загроз i небезпек, пов’язаних із задоволенням потреб суспільства. Обґрунтовано думку про необхідність визначення поняття публічного порядку та безпеки на законодавчому рівні, приведення у відповідність норм чинного законодавства та правозастосовної практики щодо їх забезпечення правоохоронними інституціями. Констатовано, що інституційне забезпечення публічного порядку та безпеки здійснюється системою суб’єктів, яка складається з правоохоронних органів, органів з правоохоронними функціями та судів. Підкреслено, що нормативно-правове регулювання діяльності зазначених суб’єктів суттєво трансформувалось за останні п’ять років, у результаті аналізу підтримано думку щодо необхідності приведення норм чинного законодавства у відповідність. Встановлено, що провідними функціями із забезпечення публічного порядку та безпеки із застосуванням заходів адміністративного примусу наділена Національна поліція України, акцентовано увагу на особливостях застосування дискреційних повноважень зазначеними суб’єктами. Визначено проблемні аспекти дотримання принципу верховенства права, прав і свобод людини в період воєнного стану під час застосування заходів адміністративного примусу правоохоронними органами з метою забезпечення публічного порядку та безпеки. Переконані у важливості продовження досліджень у сфері правового регулювання публічного порядку та безпеки, зокрема щодо закономірностей розвитку публічного порядку та безпеки в зарубіжних країнах.