КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА НЕПРАВОМІРНОЇ ВИГОДИ - Пушкар, О. А. (Ірпінський юридичний часопис, 2024)
Ця стаття присвячена окремим питанням кримінально-правової характеристики неправомірної вигоди відповідно до положень статті 368 Кримінального кодексу України. Автори розглядають основні аспекти цього явища, зокрема його поняття, ознаки та вплив на різні сфери життя. Підкреслюється належність кримінального правопорушення, передбаченого статтею 368 Кримінального кодексу України, до корупційних правопорушень у сфері службової діяльності. З огляду на приналежність кримінального правопорушення, передбаченого статтею 368 Кримінального кодексу України, до корупційних кримінальних правопорушень автор підкреслює властивість родових ознак корупційного правопорушення досліджуваному поняттю. Стаття базується на результатах науково-правового аналізу, на підставі якого автор висвітлює різноманітні форми неправомірної вигоди, включаючи майнову та немайнову вигоду. На підставі проведеного аналізу сформульовано авторське визначення поняття неправомірної вигоди в контексті статті 368 Кримінального кодексу України. У статті ґрунтовно розглядаються причини та наслідки неправомірної вигоди, звертається увага на неоднозначність трактування цього поняття у різних статтях Кримінального кодексу України. Автор підіймає проблеми відмежування неправомірної вигоди від складів суміжних корупційних кримінальних правопорушень та підкреслює у зв’язку з цим складність кваліфікації кримінального правопорушення, передбаченого статтею 368 Кримінального кодексу України. Нарешті, у статті розглядають можливі шляхи подолання проблеми неправомірної вигоди, включаючи вдосконалення правового регулювання, зміцнення інституційної бази та підвищення свідомості громадян. Автор висуває конкретні рекомендації для вдосконалення визначення поняття неправомірної вигоди в Кримінальному кодексі України, що сприятиме більш чіткому відмежуванню складу цього злочину від суміжних складів корупційних кримінальних правопорушень. Ця стаття може слугувати основою для подальших досліджень і розробки ефективних стратегій протидії та боротьби з неправомірною вигодою.