МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Лопащук, Д. І. (Ірпінський юридичний часопис, 2023)
У цій статті констатується, що з метою детального дослідження проблеми, що стосується кримінально-правової охорони зовнішньоекономічної діяльності, необхідне насамперед пізнання предмета дослідження через призму його достовірності й істинності, який ґрунтується на загальних підставах і методологічних засадах, які дають можливість розглядати кінцевий емпіричний його результат як дійсний та реальний. Цей спосіб пізнання під час здійснення дослідження кримінально-правової охорони зовнішньоекономічної діяльності повинен тісно переплітатися з наявними теоретичними знаннями та практичними напрацюваннями в судово-слідчій практиці, оскільки основною метою будь-якого пізнання є обслуговування практичних потреб. Це пізнання здійснюється за допомогою усталених методів, способів і прийомів, якими належно повинен володіти автор дослідження. Озвучено основні та загальнонаукові методи, які рекомендується застосувати у ході дослідження цієї проблематики. З’ясовано етимологію термінів «метод», «методологія», «методологічні засади». Наведено авторське розуміння поняття «методологічні засади» та дано розуміння, яким чином вони можуть бути використані під час дослідження проблеми кримінально-правової охорони зовнішньоекономічної діяльності.