СУТНІСТЬ, ОСОБЛИВОСТІ ТА ПРИНЦИПИ БЮДЖЕТНОГО ПРОЦЕСУ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ - Аністратенко, Ю. І. (Ірпінський юридичний часопис, 2023)
У статті проаналізовано поняття, сутність та особливості принципів бюджетного процесу. Акцентовано увагу на тому, що сьогоднішні науковці визначають, що усі стадії бюджетного процесу ретельно регламентовані процесуальними нормами бюджетного права, яке забезпечує чітке планування та додержання бюджетної дисципліни. При цьому стадії бюджетного процесу слідують чітко, послідовно, одна за одною. Доведено, що бюджетна декларація – це новий стратегічний документ держави, покликаний забезпечити досягнення ключових цілей стратегічного розвитку, серед яких: подолання бідності та скорочення нерівності, забезпечення всеохоплюючої та справедливої якісної освіти, здорового способу життя, сприяння сталому економічному зростанню, створення стійкої інфраструктури. Саме на ці цілі буде спрямовано зусилля уряду і бюджетне фінансування. Констатовано, що існує потреба у вивченні сутності, загальних особливостей бюджетно-процесуальних норм, а також специфіки їх окремих груп, що сприятиме як аналізу і з’ясуванню властивостей правил, які діють нині, так і визначить основні вектори подальшого вдосконалення бюджетно-процесуального законодавства України. Розкрито, що характер конкретних правових засобів і способів реалізації бюджетно-процесуальних норм обумовлюється тією метою, яка ставиться перед відповідними суб’єктами бюджетного процесу. Акцентовано, що загалом особливості механізму реалізації бюджетно-процесуальних норм визначаються їх приналежністю до певного провадження у справах про бюджетні правопорушення.