ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ У СФЕРІ ОБІГУ ВІРТУАЛЬНИХ АКТИВІВ - Синюта, Р. Т. (Ірпінський юридичний часопис, 2026)
У статті досліджуються правові засади фінансового моніторингу у сфері обігу віртуальних активів в умовах цифрової трансформації фінансової системи та зростання ризиків використання криптоактивів у протиправних фінансових схемах. Віртуальні активи розглядаються як новий об’єкт фінансово-правового регулювання, що поєднує властивості цифрових технологій і фінансових інструментів та потребує спеціального режиму контролю. Обґрунтовано, що фінансовий моніторинг у цій сфері є ключовим елементом системи запобігання легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму, а також інструментом забезпечення фінансової безпеки держави. Особливу увагу приділено нормативно-правовому регулюванню обігу віртуальних активів в Україні, а також міжнародним стандартам FATF. У роботі узагальнено наукові підходи дослідників, які наголошують на фрагментарності правового регулювання, складності ідентифікації учасників криптовалютних операцій, недостатній визначеності класифікації віртуальних активів та обмеженій ефективності традиційних механізмів фінансового контролю в умовах децентралізованих технологій. Встановлено, що наявні правові конструкції не повною мірою враховують специфіку блокчейн-економіки й транскордонний характер цифрових фінансових операцій. Окреслено ключові проблеми у сфері фінансового моніторингу, серед яких: недостатня гармонізація національного законодавства з міжнародними стандартами; відсутність уніфікованої класифікації віртуальних активів; недосконалість механізмів ідентифікації кінцевих бенефіціарів та обмежене використання сучасних технологічних рішень для контролю транзакцій. У висновках запропоновано напрями вдосконалення правового регулювання, зокрема уніфікацію підходів до класифікації віртуальних активів, посилення вимог до діяльності VASP, впровадження технологій RegTech і блокчейн-аналітики, а також поглиблення міжнародної співпраці у сфері AML/CFT. Обґрунтовано, що формування ефективної системи фінансового моніторингу у сфері віртуальних активів є важливою умовою забезпечення стабільності фінансової системи та мінімізації ризиків використання цифрових активів у злочинних цілях.