ЕКСПЕРТНИЙ ВИСНОВОК ЯК ЄДНІСТЬ ФОРМ І ЗМІСТУ - Северин, І. Д. (Ірпінський юридичний часопис, 2026)
У статті досліджено проблематику єдності змісту і форми висновку експерта в цивільному процесі України. Зазначено, що ця проблематика є предметом постійного наукового інтересу у вітчизняній та зарубіжній доктрині. А її актуальність зумовлена необхідністю забезпечення можливості верифікації (перевірки) судом та учасниками процесу як самого ходу експертного дослідження, так і його кінцевого результату. У статті проаналізовано категорію «зміст» через методологію, формальну логіку, теорію пізнання й філософську науку. Окрему увагу приділено аналізу форми висновку експерта та її співвідношення зі змістом. Унаслідок цього зроблено висновок, що зміст визначає юридичну силу висновку експерта, зумовлює його правові наслідки та значення для учасників процесу, тоді як форма є способом його зовнішнього вираження та процесуальної реалізації. З’ясовано також, що нормативно визначена структурна форма висновку експерта виконує важливу процесуальну функцію в механізмі доказування в цивільному процесі. Її дотримання забезпечує можливість здійснення судом та учасниками процесу повноцінної перевірки висновку експерта як засобу доказування, зокрема щодо його належності, допустимості та достовірності. Підтверджено, що структурована форма висновку експерта дає змогу простежити логічну побудову, внутрішню узгодженість і послідовність змісту й установити причинно-наслідковий зв’язок між вихідними даними, перебігом дослідження, використаними методами, отриманими результатами та сформульованими висновками експерта. У такий спосіб забезпечується можливість перевірки обґрунтованості отриманих результатів як судом, так і сторонами процесу, що безпосередньо пов’язано з реалізацією принципу змагальності та гарантіями справедливого судового розгляду.