КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СУЧАСНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ НЕПОВНОЛІТНІХ - Чекараміт, К. С. (Ірпінський юридичний часопис, 2025)
У статті аналізується кримінологічна характеристика злочинності неповнолітніх. Виділяються особливості, властиві такому виду злочинності. Перераховуються найпоширеніші злочинні діяння, скоєні неповнолітніми. Акцентується увага на тому, що заходи, які вживаються органами внутрішніх справ та іншими субʼєктами профілактики зі стабілізації криміногенної ситуації в підлітковому середовищі, виявились недостатніми. Кримінальна статистика свідчить про негативні якісні зміни злочинності неповнолітніх, розширення меж їх кримінальних проявів. У цій статті встановлено, що у звʼязку з негативними процесами серед неповнолітніх на нормотворчий процес дедалі більше впливають потреби практики боротьби з правопорушеннями неповнолітніх. Варто констатувати, що тенденції зростання неповнолітніх злочинців із психічними відхиленнями свідчить і про помітне зниження виховних функцій закладів освіти, коли підлітки в умовах соціально-правової незахищеності не мають змоги самостійно знайти вихід із кризової ситуації, адекватно та критично її оцінити, залишаючись наданими самим собі, відчувають духовний натиск кримінального світу та її цінностей. Злочинність неповнолітніх викликає обґрунтовану тривогу з огляду на її тісний звʼязок із дорослою злочинністю в нашій країні. Актуалізується проблема підліткової злочинності, яка свідчить про те, що її справжні причини та умови носять пролонгований характер, а заходи протидії, що вживаються, не мають істотного впливу на механізм відтворення злочинної поведінки цієї категорії осіб. Аналіз правозастосовної практики свідчить про низьку результативність профілактичних заходів, що вживаються. На ефективність загальної та приватної превенції негативно впливає відсутність нормативної бази для ефективного процесу ресоціалізації, неадекватність заходів, що вживаються до неповнолітніх злочинців.