ПРАВОВІ АСПЕКТИ ПРОТИДІЇ ДЕСТРУКТИВНІЙ ПОЛІТИЦІ УГОРЩИНИ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ - Новицька, Н. Б.; Петрик, В. М.; Музиченко, К. М. (Ірпінський юридичний часопис, 2024)
У статті зроблено спробу розкрити правові підстави протидії пропаганді, диверсифікації громадської думки Угорщиною, що завдає шкоди інтересам України. Розглянуті та визначені дії угорського уряду, що розпалюють сепаратизм і розділ українських земель. Проаналізовані питання, які підіймаються верхівкою на міжнародній політичній арені, що у певний спосіб спрямовані на приєднання Українських земель до Угорщини як в культурному, так і в геополітичному напрямах. Висвітлені випадки блокування Угорщиною траншів і військової допомоги України на користь інтересам росії. Врешті-решт, згідно із публікацією The Washington Post, Петер Сіярто зазначив, що безпека енергозабезпечення – це питання суверенітету. Якщо хтось призиває до неможливості енергозабезпечення Угорщини, він фактично атакує суверенітет цієї країни. І повідомив, що немов Президент України В. Зеленський пропонував підірвати нафтопровід «Дружба», яким нафта переправлялась до Угорщини. Отже, міністр закордонних справ Угорщини намагався дискредитувати Президента України, збільшити ворожнечу між Угорщиною та Україною і застерегти європейських партнерів від надання допомоги Україні у війні з росією. Також дії угорського уряду неодноразово сіяли протиріччя на Заході України, використовуючи проблематику мовного питання, нав’язуючи угорську мову в українських школах, на вивісках вулиць і магазинів. Вирішення цього питання актуальне на сьогодні і не має простого застосування.