ЗЛОЧИННІСТЬ У СФЕРІ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ - Дружинін, Д. О. (Ірпінський юридичний часопис, 2024)
У цій публікації йдеться про результат впливу війни на злочинність, аналізується статистика вчинення господарських злочинів. Вказується, що статистична тенденція до зниження розпочалась ще задовго до початку війни, тобто в попередні періоди. Зазначено, що не лише про воєнні, а й політичні, економічні, соціальні, демографічні, соціально-психологічні, кримінально-ситуаційні фактори, фактори фонових явищ злочинності та інші криміногенні фактори, що позитивно чи негативно вплинули на стан злочинності у сфері господарської діяльності, сфері економіки й управління економічними процесами взагалі. У статті звертається увага, що подальше формування ефективної системи щодо запобігання кримінальним правопорушенням в Україні ускладнюється без отримання достовірних статистичних показників і використання отриманих даних стану злочинності щодо узагальнення даних і планування заходів запобігання на майбутнє. Акцентується увага на тому, що важливість такої діяльності пов’язана насамперед із взаємопов’язаними криміногенними факторами. Це призводить до змінення показників злочинності у державі з часів початку повномасштабної війни і дотепер. Це супроводжується як позитивними, так і негативними змінами у правоохоронній системі та нашому суспільстві загалом. Негативні зміни зумовлюють, на жаль, зростання рівня саме латентної злочинності, безкарності винних у вчиненні кримінальних правопорушень у сфері господарювання та об’єктивну неможливість правоохоронних органів у період війни ефективно виконувати функціональні обов’язки. Чим і користуються злочинці. Також розглядається питання, що різка тенденція до зниження кількості виявлених кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності свідчить, що існуючі статистичні дані відносно природно-латентних кримінальних правопорушень не можуть бути об’єктивним засобом визначення реального стану злочинності у сфері господарської діяльності. Відповідно, можуть виникати ідеї про необхідність розробити опосередковані, непрямі методи визначення реального стану вчинення природно-латентних кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності. Вважається дещо зайвим, оскільки, очевидно, що кількість вчинення таких кримінальних правопорушень у досліджуваній сфері є, безумовно, більшою.