УДОСКОНАЛЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОВЖИВАННЯ ВЛАДОЮ АБО СЛУЖБОВИМ СТАНОВИЩЕМ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Качан, Т. В. (Ірпінський юридичний часопис, 2024)
У статті досліджено особливості розслідування зловживання владою або службовим становищем на сучасному етапі розвитку України. Звернено увагу на те, що зловживання владою та службовим становищем є серйозною соціальною проблемою, оскільки порушення влади може призводити до великої шкоди суспільству та виснаження довіри до державних інституцій. Щоб протидіяти цьому явищу, важливо розвивати системи контролю, проводити ефективну антикорупційну роботу та забезпечувати високий рівень підзвітності. Також потрібно акцентувати увагу на етичних стандартах у сфері державної служби та бізнесу, підвищувати рівень освіти та свідомості серед державних службовців, інспекторів та громадськості. Останнім часом зазначаються певні особливості в механізмі, способах їх вчинення і приховування в різних сферах економічної діяльності, зокрема, з використанням фіктивних (підроблених) документів, що містять відомості про надані послуги, які насправді не існували. Підроблення документів часто застосовують як засіб вчинення або маскування основного кримінального правопорушення. Проте виявлення фактів підроблення документів не звільняє слідчого від обов’язку доводити факт розкрадання, заволодіння, оскільки службове підроблення є лише проміжним інструментом для вчинення тяжчого злочину. Провівши аналіз розслідування щодо зловживання владою або поcaдовим cтaновищeм, в Україні виокремлено напрями вдосконалення цього процесу: 1) урегулювання понятійно-категорійного апарату: важливо визначити чіткі та конкретні терміни й поняття, пов’язані зі зловживанням посадовим становищем, щоб уникнути двозначності та невизначеності в законодавстві. Це допоможе уточнити обов’язки та відповідальність держслужбовців; 2) розроблення методик виявлення та розслідування: впровадження стандартизованих методик та процедур для ефективного виявлення й розслідування зловживань. Це може охоплювати навчання слідчих та правоохоронців, використання аналітичних інструментів і покращення співпраці між відповідними органами; 3) технічна можливість доступу до інформаційних систем: забезпечення доступу до сучасних інформаційних технологій для правоохоронних органів, охоплюючи автоматизовані бази даних та системи. Це сприятиме швидшому обміну інформацією та виявленню випадків зловживань; 4) створення спеціалізованих підрозділів: розгляд можливості створення спеціальних підрозділів у складі правоохоронних органів, які спеціалізуються на зловживаннях посадовим становищем; 5) залучення громадськості та медіа: забезпечення прозорості та підзвітності за допомогою активного залучення громадськості та медіа. Це може охоплювати створення механізмів звітності та регулярне інформування громадськості про проведені розслідування.