КРИМІНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ОСІБ, ЯКІ ВЧИНЯЮТЬ ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Омельян, М. В. (Ірпінський юридичний часопис, 2024)
Метою дослідження є проведення аналізу поглядів різних учених на характеристики особи злочинця, який вчиняє злочини у сфері господарської діяльності, проаналізовано звіт Генеральної прокуратури України за 2023 року щодо вчинення господарських злочинів. Досліджено соціальні, демографічні, психологічні та кримінально-правові ознаки структури особи злочинця у сфері господарської діяльності. Запропоновано нову характеристику злочинця у господарській сфері з огляду на окремі приклади останньої судової практики. Основною проблемою встановлено слабкий рівень розкриття кримінальних проваджень, які пов’язані із злочинами у сфері господарської діяльності, що також є причиною формування значної кількості осіб, що посягають на захищені Розділом VII Кримінального кодексу України суспільні відносини, з огляду на аналіз Звіту Бюро економічної безпеки. Результат дослідження являє собою нову характеристику портрета особи, що вчиняє кримінальні правопорушення у сфері господарської діяльності. Характерною ознакою цього кримінологічного дослідження є те, що, залежно від скоєного кримінального правопорушення, можуть суттєво змінюватись особливості портрета злочинця, тому такий аналіз було проведено щодо кожного кримінального правопорушення окремо. Загалом кількість чоловіків, що здійснюють такі кримінальні правопорушення, становить 70 %, що значно більше за жінок.