КРИМІНАЛІСТИЧНА ТА ПСИХОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДОПИТУ НЕПОВНОЛІТНЬОЇ ОСОБИ - Чорноіван, Я. С. (Ірпінський юридичний часопис, 2024)
Стаття спрямована на глибоке дослідження особливостей проведення допитів неповнолітніх у кримінальних провадженнях з метою обґрунтування юридичної та психологічної характеристики цього процесу. Автор визначає своє завдання у формуванні системи методичних прийомів, спрямованих на покращення взаємодії з неповнолітніми обвинувачуваними під час допиту. У статті детально досліджено методи, спрямовані на встановлення психологічного контакту з неповнолітнім та запобігання можливих добросовісних помилок у його показаннях. Значна увага приділяється нейтралізації конфліктних ситуацій під час допиту, наголошуючи на важливості забезпечення об’єктивності та достовірності отриманих від неповнолітніх свідчень. Дослідження розширює розуміння процесу допиту неповнолітніх, вносячи практичні рекомендації для поліпшення процедур та забезпечення дотримання їхніх прав під час участі у кримінальних провадженнях. Зазначається важливість цих заходів для створення справедливого та ефективного судочинства, що враховує особливості взаємодії із неповнолітніми у правовому контексті. Крім того, стаття висвітлює важливі аспекти етичної поведінки під час допиту неповнолітніх, розглядаючи питання конфіденційності та захисту дитячих прав. Автор надає аналіз впливу психосоціального контексту на допит і пропонує стратегії для забезпечення безпеки та психічного благополуччя неповнолітніх під час цього процесу. Такий підхід до дослідження відкриває нові можливості для створення більш ефективних і гуманних підходів до взаємодії із неповнолітніми. Додатково стаття аналізує вплив соціуму на допит неповнолітніх, розглядаючи важливість адаптації підходів до різних соціокультурних середовищ. Також акцентується увага щодо покращення комунікації та забезпечення психологічної підтримки під час допиту неповнолітніх.