ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СПАДКУВАННЯ ОКРЕМИХ ВИДІВ МАЙНА В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(10)-2023-72-78

Ключові слова:

спадкування, спадкове право, спадкування окремих видів майна, спадкоємець, спадкодавець, майно, спадкування зброї

Анотація

У статті проведено аналіз інституту спадкового права, а також визначено головні проблеми спадкування окремих видів майна та шляхи їх подолання. Зазначимо, що особливого вивчення та аналізу потребує спадкування окремих видів майна, адже майно займає провідне місце на етапі функціонування сучасного суспільства, предмети матеріального світу виступають об’єктом більшості цивільних правовідносин, зокрема і спадкових. У регулюванні правовідносин щодо спадкування окремих видів майна з’ясовано та визначено методи і засоби для усунення прогалин у цьому питанні, що наявні у чинному національному законодавстві. Проаналізовано наукові праці
О. Є. Кухарєва, Н. В. Єсауленка, Е. Е. Голодницького, окремі положення Цивільного кодексу України, Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів, а також проведено огляд статистики «Скільки зброї мають на руках українці».
Було виявлено прогалини у законодавстві України щодо спадкування окремих видів майна, а також зазначено необхідність зміни деяких положень Цивільного кодексу України, Закону України «Про господарські товариства», а саме: ст. 147 ЦКУ та ст. 55 Закону України «Про господарські товариства». Визначено механізм реалізації спадкоємцями корпоративних прав, які вони отримали внаслідок спадкування, порядок відступлення корпоративних прав, участь у ТОВ до відкриття спадщини, а також строки прийняття чи відмови у прийнятті до ТОВ спадкоємців померлого учасника.

Зроблено висновок, що нагальним для вирішення основного проблемного питання сфери спадкування окремих видів об’єктів спадщини є врегулювання положень законодавства України до сучасних реальних правовідносин у державі, коли фізичним особам на праві власності можуть належати не тільки будинки та земельні ділянки, а й такі специфічні об’єкти цивільних прав, як банківські вклади, права інтелектуальної власності, право на зброю, цінні папери, корпоративні права. Необхідно розробити ефективний правовий механізм, який міг би захистити права та визначити обов’язки суб’єктів спадкування при спадкуванні різних видів об’єктів спадщини.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-06

Як цитувати

Обривкіна, О. М., & Амеліна, А. С. (2023). ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СПАДКУВАННЯ ОКРЕМИХ ВИДІВ МАЙНА В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ. Ірпінський юридичний часопис, (1(10), 72–78. https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(10)-2023-72-78