ОСОБЛИВОСТІ ПРОТИДІЇ КІБЕРЗЛОЧИНАМ У СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ АМЕРИКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(10)-2023-151-160

Ключові слова:

Федеральне бюро розслідувань США, Секретна служба США, кіберзлочин, безпека, протидія

Анотація

У цій статті визначено особливості протидії кіберзлочинам у Сполучених Штатах Америки. Визначено відповідні органи США, які займаються боротьбою із кіберзлочинністю, до яких належать: Федеральне бюро розслідувань США (провідний орган), Міністерство національної безпеки США, до складу якого входять Секретна служба США та Міграційна та митна правоохоронна служба США. Важливу роль у протидії та боротьбі з кіберзлочинністю в США відіграє центр скарг на інтернет-злочини (IC3) – центральний пункт, через який жертви інтернет-злочинів можуть повідомляти та сповіщати відповідні органи про підозру в злочинній діяльності в інтернеті.

У Секретній службі США є цільові групи з електронних злочинів, які зосереджені на виявленні та знаходженні міжнародних кіберзлочинців, пов’язаних з кібер­вторгненнями, банківськими шахрайствами, витоком даних та іншими комп’ютерними злочинами. Центр кіберзлочинів підрозділу розслідувань з питань внутрішньої безпеки Міграційної та митної правоохоронної служби США надає комп’ютерні технічні послуги для підтримки внутрішніх та міжнародних розслідувань транскордонних злочинів.

Національний центр захисту інфраструктури отримав національну місію із захисту критичної інфраструктури, яка включає: виявлення, оцінку, попередження та розслідування значних загроз та інцидентів щодо критичної інфраструктури США. Це міжвідомчий центр, який фізично розташований у відділі боротьби з тероризмом у штаб-квартирі ФБР.

ФБР спільно з центром створило Національну програму захисту інфраструктури та комп’ютерних вторгнень як слідчу програму в рамках відділу боротьби з тероризмом. Також у статті зосереджено увагу на «гібридних» загонах, сформованих рядом відділень на місцях ФБР, які об’єднують ресурси та слідчих Національної програми захисту інфраструктури та комп’ютерних вторгнень, групи комп’ютерного аналізу та реагування, а також слідчих, які займаються розслідуванням злочинів білих комірців, насильницьких злочинів та боротьбою з організованою злочинністю/ торгівлею наркотиками в одній команді для вирішення питань кіберзлочинності.

Також наголошено на важливості співпраці ФБР у питанні боротьби з кіберзлочинністю з приватним сектором. Цільові групи створюються з приватним сектором для розвитку довгострокових робочих відносин, які допомагають у визначенні проблем кіберзлочинності та впливу, який вони мають на їхній бізнес, а також у формуванні проактивних стратегій для подолання загроз.

Наголошено на співпраці між Україною та США у контексті протидії кіберзлочинності. Федеральне бюро розслідувань США надало пряму підтримку своїм українським партнерам з національної безпеки та правоохоронних органів, включаючи інформування українських партнерів про кібероперації російських спецслужб.

Наголошено на співпраці Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України і Агентства з кібербезпеки та безпеки інфраструктури Державного департаменту США. Також приділено увагу підписаній міністрами оборони України та США Рамковій угоді про стратегічні основи оборонного партнерства, яка дає змогу розвивати співпрацю в галузях кіберзахисту й розвитку кібервійськ, захисту критичної інформаційної інфраструктури. Це співробітництво у сфері кіберзахисту має на меті стримування шкідливої кібердіяльності проти систем національної безпеки, розвиток медичних спроможностей, співпрацю у сфері протидії дезінформації.

Надано відповідні пропозиції покращення протидії кіберзлочинності в Україні. Зокрема, щодо створення в Україні спеціального вебсайту для повідомлень про кіберзлочини – Центру скарг на інтернет-злочини за прикладом американського центру – Internet Crime Complaint Center (IC3); використання досвіду США у частині створення «гібридних» відділів протидії та боротьбі з кіберзлочинами; створення цільових груп національних правоохоронних органів з приватним сектором задля вирішення проблем кіберзлочинності в Україні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-06

Як цитувати

Колосов, О. О. (2023). ОСОБЛИВОСТІ ПРОТИДІЇ КІБЕРЗЛОЧИНАМ У СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ АМЕРИКИ. Ірпінський юридичний часопис, (1(10), 151–160. https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(10)-2023-151-160