БІОЛОГІЧНІ СЛІДИ ЛЮДИНИ ЯК ПІДКАЗКА У РОЗКРИТТІ ЗЛОЧИНІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-2(9)-2022-187-194

Ключові слова:

біологічні сліди людини, розкриття злочинів, криміналістика злочинів, ДНК експертиза, заходи виявлення, процедура розслідування

Анотація

Стаття висвітлює значення дослідження біологічних слідів людини у кримінальній та інших практиках розслідування злочинів. У статті вказані основні види слідів біологічного походження, їх характеристика та методи дослідження. Проаналізовано чинне законодавство України щодо розслідування злочинів в аспекті біологічних слідів людини.

Динаміка злочинності, удосконалення та урізноманітнення способів виконання злочинів, використання злочинцями сучасних технічних засобів вимагають від слідчих (прокуратури, суду) спеціальних знань. Кримінально-процесуальний кодекс України передбачає можливість залучення до проведення слідчих дій (розшуків), особливо при огляді місця події, спеціалістів. Запрошення відповідальних експертів має на меті допомогти слідчим виявити, отримати та вилучити докази. Це прискорює процес проведення слідчих дій (обшуку), це значно полегшує роботу слідчого, пов’язану з визначенням того, які факти є причинно-наслідковими, де і коли які ознаки можуть бути виявлені, а також яким чином технологія використовується для їх виявлення. Спеціалісти допомагають слідчим визначити межі огляду місця злочину, визначити механізм подій, знайти посилання на сліди та інші речові докази, виявити механізми скоєних злочинів.

Аргументовано, що огляд як слідча дія (оперативно-розшукова) полягає в безпосередньому спостереженні та дослідженні речових об'єктів, що мають відношення до обставин злочинного діяння особи. У рамках цього процесу прокурор/слідчий встановлює (виявляє), досліджує (наскільки це можливо на цьому етапі) та збирає інформацію про фактичні докази, що мають значення для кримінальної справи.

Доведено, що криміналістичні завдання включають: виявлення слідів злочину та інших предметів, які можуть бути використані як речові докази у кримінальних справах, пояснення у кримінальних справах, розбір інших ситуацій, що стосуються кримінальних справ.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-30

Як цитувати

Лазебний, А. М., & Щербина, А. А. (2023). БІОЛОГІЧНІ СЛІДИ ЛЮДИНИ ЯК ПІДКАЗКА У РОЗКРИТТІ ЗЛОЧИНІВ. Ірпінський юридичний часопис, (2(9), 187–194. https://doi.org/10.33244/2617-4154-2(9)-2022-187-194