СТАЛЕ ФІНАНСУВАННЯ ТА БЕЗПЕКА У КОНТЕКСТІ ПОЛІТИКИ ЄС

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-2(9)-2022-57-66

Ключові слова:

сталий розвиток, стале фінансування, фінанси сталого розвитку, безпека, фінансова глобалізація

Анотація

У статті досліджено сутність категорії «стале фінансування» та надано її авторську дефініцію. Стале фінансування – це глобальна система, яка забезпечує виконання цілей і завдань сталого розвитку, проголошених у Резолюції ООН «Перетворення нашого світу: порядок денний у сфері сталого розвитку до 2030 року» і зосереджена на підтримці виконання угод і зобов’язань з його фінансування. 

Проаналізовано поняття «фінанси сталого розвитку», удосконалено його сутнісні ознаки, які: 1) враховують економічні, соціальні і екологічні складові сталого розвитку; 2) забезпечують фінансовим капіталом цілі і завдання сталого розвитку; 3) мають метою позитивний вплив на економіку і суспільство та створення сталої вартості (економічної, екологічної, соціальної) у довгостроковій перспективі; 4) фінансування надається різними фінансовими установами, що у своїй діяльності керуються принципами сталого розвитку та корпоративної соціальної відповідальності.

Важливим чинником впливу як на внутрішню, так і на зовнішню фінансову політику України є обраний нею євроінтеграційний вектор розвитку. Угода про асоціацію між Україною та ЄС  окреслила тенденції поступового зближення України та ЄС в економічній сфері. А наступне отримання статусу кандидата на членство в ЄС сприяє цьому процесу.

У контексті політики ЄС стале фінансування розуміється як система заходів для підтримки економічного зростання та одночасного зменшення тиску на навколишнє середовище з урахуванням соціальних та управлінських аспектів.

Фінансова глобалізація, яка характеризується, між іншим, можливістю вільного доступу країн до зовнішнього капіталу, посилила нестабільність міжнародної фінансової системи, зумовила можливість швидкого переміщення фінансових криз між національними фінансовими системами країн. Тим не менш, фінансова система України, навіть в умовах гарячої фази війни, залишається стабільною і керованою. Банківська система успішно протистоїть викликам війни завдяки значному запасу міцності, своєчасній реакції НБУ та суттєвій міжнародній допомозі.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-30

Як цитувати

Тимченко, Л. Д., & Кононенко, В. П. (2023). СТАЛЕ ФІНАНСУВАННЯ ТА БЕЗПЕКА У КОНТЕКСТІ ПОЛІТИКИ ЄС. Ірпінський юридичний часопис, (2(9), 57–66. https://doi.org/10.33244/2617-4154-2(9)-2022-57-66