ПРАВОВІ ПІДСТАВИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОРУШЕННЯ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(14)-2024-80-88

Ключові слова:

відповідальність за порушення податкового законодавства, фінансова відповідальність, податкове правопорушення, суб’єкти податкових правопорушень, Податковий кодекс України

Анотація

У статті проаналізовано правові основи, що визначають види та підстави відповідальності за порушення податкового законодавства. Зазначено, що державний примус у податковій сфері реалізується за допомогою встановленого законодавством механізму юридичної відповідальності. Акцентовано увагу на специфічних ознаках, притаманних відповідальності за порушення податкового законодавства.

Встановлено, що відповідно до Податкового кодексу України за порушення податкового законодавства до платників податків та інших суб’єктів податкових правопорушень може бути застосовано фінансову, адміністративну та кримінальну відповідальність залежно від складу правопорушення та ступеня його суспільної небезпеки.

Аналіз правових підстав відповідальності за порушення податкового законодавства здійснено з використанням інтегративного підходу, який охоплює комплексне застосування надбань правової науки в таких галузях, як податкове право, адміністративне право та кримінальне право.

З’ясовано, що фінансова відповідальність застосовується за вчинення податкового правопорушення згідно з Податковим кодексом України в одній з таких двох форм – фінансових штрафів або пені, або одночасно. Окрему увагу приділено характеристиці суб’єктів податкових правопорушень. Зазначено, що протягом 2018–2023 рр. до глави 11 Податкового кодексу України було внесено ряд змін щодо виокремлення спеціальних суб’єктів податкових правопорушень.

Проаналізовано окремі аспекти адміністративної відповідальності за порушення правил у сфері оподаткування. Виокремлено низку складів адміністративних правопорушень у податковій сфері, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Дано характеристику кримінальній відповідальності за ухилення від сплати податків і зборів, передбачену статтею 212 Кримінального кодексу України.

Зроблено висновок про те, що особливістю відповідальності за порушення податкового законодавства є її компенсаційно-каральний характер.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-08

Як цитувати

Терепа, С. В. (2024). ПРАВОВІ ПІДСТАВИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОРУШЕННЯ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА. Ірпінський юридичний часопис, (1(14), 80–88. https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(14)-2024-80-88