КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ РОЗМЕЖУВАННЯ ПРИЙНЯТТЯ ПРОПОЗИЦІЇ, ОБІЦЯНКИ ТА ОДЕРЖАННЯ СЛУЖБОВОЮ ОСОБОЮ НЕПРАВОМІРНОЇ ВИГОДИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(14)-2024-123-131

Ключові слова:

неправомірна вигода, об’єктивна сторона, протиправне діяння, кримінальна відповідальність, обіцянка, пропозиція, прийняття

Анотація

Статтю присвячено кримінально-правовим аспектам розмежування прийняття пропозиції, обіцянки та одержання неправомірної вигоди службовою особою. Автор, досліджуючи цю тему, аналізує юридичний контекст, в якому застосовуються зазначені поняття, і вивчає відповідні законодавчі акти, а також доктринальні підходи до розуміння критеріїв розмежування різних форм об’єктивної сторони кримінального правопорушення, передбаченого статтею 368 Кримінального кодексу України.

Окрема увага у статті приділяється висвітленню ключових аспектів розмежування між прийняттям пропозиції та прийняттям обіцянки неправомірної вимоги, які є окремими формами об’єктивної сторони кримінального правопорушення, передбаченого статтею 368 Кримінального кодексу України. Автором доведено, що об’єктивна сторона досліджуваного кримінального правопорушення може виражатися як у формі протиправної дії, так і протиправної бездіяльності.

У статті проведено дослідження кожної з визначених форм об’єктивної сторони прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою на правові аспекти аналізу положень Кримінального кодексу України.

Автор звертає увагу на те, що ключовим критерієм відмежування отримання пропозиції та отримання обіцянки неправомірної вигоди є те, що прийняття пропозиції стосується згоди на умови угоди, тоді як прийняття обіцянки неправомірної вигоди вказує на отримання та використання неправомірно одержаної користі.

Аргументовано, що, на відміну від одержання обіцянки або пропозиції неправомірної вигоди, фактичне одержання неправомірної вигоди полягає в тому, що дія щодо набуття особою вигоди чи користі на її адресу або на адресу третьої особи відбулася фактично, тобто є завершеною.

Доведено, що одержання пропозиції неправомірної вигоди виражається в тому, що особа погоджується, активно або пасивно, на пропозицію щодо отримання неправомірної вигоди.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-08

Як цитувати

Пушкар, О. А. (2024). КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ РОЗМЕЖУВАННЯ ПРИЙНЯТТЯ ПРОПОЗИЦІЇ, ОБІЦЯНКИ ТА ОДЕРЖАННЯ СЛУЖБОВОЮ ОСОБОЮ НЕПРАВОМІРНОЇ ВИГОДИ. Ірпінський юридичний часопис, (1(14), 123–131. https://doi.org/10.33244/2617-4154-1(14)-2024-123-131