МЕДІАЦІЯ ЯК АЛЬТЕРНАТИВНИЙ СПОСІБ ВИРІШЕННЯ СІМЕЙНИХ СПОРІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-3(12)-2023-123-138

Ключові слова:

медіація, сімейна медіація, цивільне судочинство, мирова угода, досудове врегулювання спору, медіатор

Анотація

У статті здійснено аналіз змісту сімейної медіації та її ролі у вирішенні сімейних конфліктів. Проаналізовано принципи медіації.

Встановлено на основі законодавства, що регламентує правовідносини у досліджуваній сфері, доцільність застосування процедури медіації під час вирішення сімейних спорів, виокремлено обставини, за яких таку процедуру проводити не доцільно. До них віднесено: алко- або наркозалежність однієї із сторін; недієздатність однієї або обох сторін; неприйняття сторонами принципів медіації; випадки, коли якусь із сторін примушують до вирішення спору таким способом; домашнє насильство щодо однієї із сторін; тиск та погрози під час процедури медіації.

Проаналізовано практику розгляду сімейних спорів у суді, визначено її переваги і недоліки. Проведено порівняльний аналіз із розглядом сімейних спорів за допомогою інституту медіації. Проаналізовано стадії медіації та визначено їх особливості.

У роботі значна увага присвячена не лише юридичним, але й психологічним аспектам цієї процедури. Досліджено питання роботи медіатора з дітьми на підставі аналізу практичного досвіду медіаторів і положень ст. 10 Закону України «Про медіацію», яка встановлює загальні підходи до навчання та перекваліфікації медіаторів. Виокремлено вимоги до такої особи: вища юридична освіта; проходження майбутнім медіатором відповідної базової підготовки в Україні або ж за кордоном, що включає не менше 45 годин практичного навчання; знання основ психології.

Окремим аспектом цього дослідження є порівняння сімейної медіації з такими процесуальними процедурами, як врегулювання спору за участю судді та мирова угода.

У роботі проаналізовано акти Верховного Суду, які стосуються примирення сторін у цивільному судочинстві. Здійснено аналіз справ, які були вирішені за допо­могою сімейної медіації. Розроблено пропозиції щодо удосконалення законодавства у досліджуваній сфері, зокрема запропоновано закріпити в Цивільному процесуальному кодексі України обов’язкову попередню процедуру досудового врегулювання спору (медіації) під час вирішення сімейних спорів та встановити правила поведінки медіатора під час виявлення ним у ході процедури медіації домашнього насильства та інших суттєвих порушень прав та інтересів осіб.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-11

Як цитувати

Чеховська, І. В., & Довга, М. О. (2023). МЕДІАЦІЯ ЯК АЛЬТЕРНАТИВНИЙ СПОСІБ ВИРІШЕННЯ СІМЕЙНИХ СПОРІВ. Ірпінський юридичний часопис, (3(12), 123–138. https://doi.org/10.33244/2617-4154-3(12)-2023-123-138