Характеристика міжнародних механізмів запобігання злочинності в умовах воєнного стану в Україні

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-2(11)-2023-90-96

Ключові слова:

запобігання злочинності, механізм запобігання злочинності, міжнародні механізми, воєнний стан, попередження, злочинність

Анотація

У науковій статті проаналізовано сутність і структурні елементи міжнародного механізму запобігання злочинності в умовах воєнного стану в Україні. Зазначено, що у сучасних умовах розвитку української державності та агресивного військового вторгнення росії на територію України важливе значення має захист національної безпеки. Основним фактором при цьому є розробка нових і вдосконалення існуючих методів та заходів запобігання злочинності, розробка і прийняття комплексного плану запобігання злочинності. У зв’язку з цим виникає питання щодо визначення складових елементів механізму запобігання злочинності, який повинен бути спрямований на досягнення соціально прийнятного рівня злочинності, мінімізацію наслідків вчинення кримінальних правопорушень.

Стрімке зростання й інтернаціоналізація кримінальних правопорушень в останні роки зумовила розширення співпраці держав у цьому напрямі і створення міжнародних універсальних норм, які передбачають основи запобігання кримінальним правопору­шенням міжнародного характеру. Крім того, важливим напрямом запобігання кримінальним правопорушенням на міжнародному рівні є створення окремих інституцій, основним завданням яких є запобігання злочинності в усьому світі. Для України це важливо сьогодні, адже в умовах воєнного стану, у зв’язку із збройним вторгненням російської федерації на територію України міжнародні механізми запобігання військовим злочинам виступають чи не найважливішою гарантією відновлення справедливості у суспільстві.

Для ефективної діяльності із запобігання, протидії та розслідування злочинів міжнародного характеру (транскордонних, трансконтинентальних, транснаціональ­них) вважаємо за доцільне створення міжнародних органів карного правосуддя у структурі ООН – міжнародної організації, під егідою якої узгоджуються дії націй у досягненні міжнародного миру та безпеки.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-07

Як цитувати

Вітюк , Д. Л. (2023). Характеристика міжнародних механізмів запобігання злочинності в умовах воєнного стану в Україні. Ірпінський юридичний часопис, (2(11), 90–96. https://doi.org/10.33244/2617-4154-2(11)-2023-90-96