МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД РЕГУЛЮВАННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА УХИЛЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-2(11)-2023-97-107

Ключові слова:

міжнародний досвід, призов, мобілізація, воєнний стан, ухилення від призову, Збройні сили України, інші військові формування згідно із законом

Анотація

У процесі дослідження питання кримінальної відповідальності за ухилення від призову відбулося повномасштабне вторгнення Російської Федерації на території суверенної, незалежної України. Ця подія дала нову хвилю у мобілізаційному процесі до лав Збройних сил України та інших військових формувань, тому набрала нового значення й актуальності для українського суспільства.

Російське вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, так звана «спеціальна воєнна операція» назавжди залишиться трагічною сторінкою історії України, яка рясно окроплена кров’ю наших воїнів-захисників та цивільного населення. Героїчна поведінка наших захисників зламала плани швидкого захоплення столиці та внесла суттєві корективи в плани загарбника. Не маючи можливості виконати плани вищого керівництва, воїни-загарбники здійснили досить велику кількість кримінальних правопорушень проти мирного населення, порушуючи правила ведення війни. Лише в Бучі росіяни розстріляли щонайменше 280 мирних мешканців. Їх вбивали просто на вулиці, декому зв’язували руки і стріляли в потилицю, частина вбитих – неповнолітні. У тяжкий період, коли вся Україна згуртувалася, щоб чинити супротив загарбникам, на жаль, були і випадки ухиляння від призову, що також негативно вплинуло на кількість жертв, і саме відповідальності за це кримінальне правопорушення вирішили присвятити цю статтю.

Проблема належного нормативно-правового регулювання процесу мобілізації та відповідальності за ухилення від призову не втрачає актуальності, а її розв’язання дозволить покращити механізм функціонування як Центрів комплектування та соціальної підтримки, так і загального мобілізаційного процесу як на початку розгортання бойових дій у найкритичніший момент, так і наразі в процесі зміцнення обороноздатності держави та продовженню деокупаційних заходів на Сході та Півдні України.

У статті було здійснено аналіз підходів, способів та особливостей нормативно-правовового регулювання процесу мобілізації та відповідальності за ухилення від призову в різних європейських та пострадянських державах. Нами було запропоновано власну модель кримінально-правового забезпечення відповідальності за ухилення від призову під час мобілізації.

У ході наукового дослідження було виявлено ряд спільних підходів, закріплених у законодавстві України та більшості кримінальних кодексів іноземних держав, щодо відповідальності за ухилення від призову під час мобілізації. Хоча вони за природним характером і є спільними, але передбачають різні санкції за вчинення кримінального правопорушення, що викликає підвищений інтерес дослідників.

Обираючи країну, чиє законодавство підлягало аналізу, звертали увагу насамперед на держави: з високим рівнем обороноздатності, соціально-політичну складову держави, як часто і наскільки вдало вона брала участь у військових операціях і війнах різного рівня та характеру ведення бойових дій.

Вивчення й узагальнення позитивного досвіду кримінально-правового забезпечення відповідальності за ухилення від призову під час мобілізації дозволило нам запропонувати шляхи вдосконалення національного законодавства щодо запобігання та вирішення проблеми ухилення від призову.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-07

Як цитувати

Лаговська, Н. В., & Теслицький, А. А. (2023). МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД РЕГУЛЮВАННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА УХИЛЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ . Ірпінський юридичний часопис, (2(11), 97–107. https://doi.org/10.33244/2617-4154-2(11)-2023-97-107