ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ: СУЧАСНИЙ СТАН, ДИНАМІКА ТА НАПРЯМИ ПРОТИДІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33244/2617-4154-2(11)-2023-115-124

Ключові слова:

торгівля людьми, права людини, торгівля людьми в умовах війни, попередження торгівлі людьми, постраждалий від торгівлі людьми, сучасний стан торгівлі людьми, динаміка, координація спільних дій, протидія

Анотація

У статті досліджується сучасний стан, динаміка та напрями протидії торгівлі людьми. Визначається, що в Україні торгівля людьми з початком війни ще більше загострилась, адже значна кількість людей з країни примусово вивезена країною-агресором на територію росії та білорусі, також досить складна економічна ситуація, корупція, високий рівень безробіття, поширення зовнішньої трудової міграції, диспропорції розвитку ринку праці, поширеність шахрайських схем вербування громадян, активізація діяльності міжнародних злочинних угруповань, недосконалість законодавства, правова необізнаність населення та інші фактори ризику призводять до потрапляння в ситуацію торгівлі людьми.

Особливої актуальності проблема торгівлі людьми набула в контексті повномасштабної війни, адже вона стала одним із тяжчих наслідків для українського суспільства, враховуючи той факт, що мільйони людей, які були змушені евакуюватися чи за кордон, чи просто на інші території, або ті, яких примусово вивезли на територію країни-агресора, стали потенційними жертвами з високим рівнем віктимності. Саме, тому у статті досліджено напрями координації дій щодо протидії торгівлі людьми на всіх рівнях, комплексного системного підходу та швидкого реагування на потенційну загрозу чи фактичну ситуацію, що може забезпечити належний рівень соціального захисту населення та вберегти від можливих ризиків торгівлі людьми.

У статті автором наведено статистичні дані щодо зареєстрованих кримінальних правопорушень у сфері торгівлі людьми, кількості осіб, що вчинили це правопорушення, наводиться загальна кримінологічна характеристика торгівлі людьми в Україні за останні роки, а також опрацьовані статистичні дані Національної соціальної сервіс­ної служби України щодо осіб, яким надано статус постраждалих від торгівлі людьми.

Також досліджено напрями співпраці України з Міжнародною організацією міграції та іншими партнерами щодо превентивних заходів для протидії торгівлі людьми, а також координаційних дій Міграційної поліції з європейськими партнерами щодо створення європейської платформи з обміну інформації про торгівлю людьми.

На основі проведеного наукового дослідження проблематики торгівлі людьми виокремлені конкретні дієві напрями протидії цього кримінального правопорушення. Зазначено, що на рівні держави, міжнародних організацій та громадянського суспільства повинна бути повна та дієва консолідація зусиль як органів державної влади, так і органів місцевого самоврядування, а також громадських організацій та громадян щодо запобігання торгівлі людьми. Відмічено, що досить важливим і першочерговим завданням є забезпечення ефективної, належної, актуальної протидії таким кримінальним правопорушенням шляхом спільного реагування та скоордино­ваних дій усіх відповідних суб’єктів, адже свобода людини є однією з головних цінностей сучасного цивілізованого суспільства, а забезпечення її недоторканності – однією з основних функцій держави.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-07

Як цитувати

Сперкач, Н. А. (2023). ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ: СУЧАСНИЙ СТАН, ДИНАМІКА ТА НАПРЯМИ ПРОТИДІЇ. Ірпінський юридичний часопис, (2(11), 115–124. https://doi.org/10.33244/2617-4154-2(11)-2023-115-124