ВПРОВАДЖЕННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У ФІНАНСОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА - Приймук, В. В. (Збірник наукових праць Державного податкового університету, 2023)
Статтю присвячено дослідженню питання впровадження штучного інтелекту у фінансову діяльність підприємства. У зв’язку зі стрімким розвитком технологій та зростанням обсягів даних використання штучного інтелекту стає все більш актуальним для ефективного фінансового управління та застосування новітніх технологій у бізнесі. Метою дослідження є визначення того, як використання штучного інтелекту може допомогти у покращенні фінансової діяльності підприємства. Гіпотезою дослідження є те, що використання штучного інтелекту у фінансовій діяльності підприємства може призвести до покращення ефективності та точності прийняття рішень. У статті розглянуто основні можливості застосування штучного інтелекту у фінансовій діяльності підприємств та переваги використання його для прийняття управлінських рішень. Дослідження вказують на те, що впровадження штучного інтелекту може допомогти виявляти фінансові ризики та покращувати прогнозування фінансових показників, а також забезпечувати автоматизацію обліку та аналізу фінансових даних. Для досягнення цієї мети було використано методологію дослідження, яка включала аналіз літературних джерел та проведення дослідження на основі відомостей про впровадження штучного інтелекту у фінансову діяльність підприємств. Було проаналізовано різні варіанти використання штучного інтелекту у фінансовій діяльності, такі як автоматизація процесів, аналіз фінансових даних і прогнозування майбутніх результатів. Для успішного впровадження штучного інтелекту у фінансову діяльність підприємства у статті запропоновано кроки, які можна виконати для підготовки організації до застосування штучного інтелекту. Дослідження також вказують на можливі недоліки та виклики, які виникають під час впровадження штучного інтелекту у фінансову діяльність підприємства, тому необхідно враховувати фактори успішності та ризики в процесі його впровадження. Отже, висновком дослідження є те, що використання штучного інтелекту у фінансовій діяльності підприємства може мати значний позитивний вплив на ефективність та точність прийняття рішень. Дослідження підтверджує гіпотезу, що використання штучного інтелекту може бути корисним для підприємств, які бажають покращити свою фінансову діяльність. Загалом впровадження штучного інтелекту в фінансову діяльність підприємства може стати ключовим фактором успішного управління, але потребує ретельної підготовки та врахування специфіки бізнесу.