ЦИФРОВІЗАЦІЯ В СИСТЕМІ ФАКТОРІВ НАРОЩУВАННЯ ПОТЕНЦІАЛУ РОЗБУДОВИ ІНСТИТУЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОГО РИНКУ - Савенко, Д. О. (Збірник наукових праць Державного податкового університету, 2023)
Стаття присвячена дослідженню актуальної тенденції цифровізації фінансового сектору України, чинників впливу цифровізації на функціонування фінансового секторe та виокремлення на цій основі напрямів зміцнення потенціалу інституційного забезпечення фінансового ринку. Проаналізовано позиції України у цифровому рейтингу упродовж досліджуваного періоду та динаміку факторів, що визначали позиції України. Окреслено нереалізований потенціал цифровізації, зокрема у фінансовому секторі, який має гарантувати відповідний розвиток. Досліджено тренди цифровізації фінансового ринку, такі як FinTech, який являє собою систему технологій, що використовуються у фінансових послугах або для допомоги підприємствам в управлінні фінансовими елементами, включаючи нові програми та додатки, процедури та бізнес-моделі. У загальній постановці питання існують підстави вести мову про важливість якісного оновлення моделі інституційного забезпечення до викликів цифровізації. Зроблено висновок про важливість підсилення позитивних ефектів перед інституційним середовищем.