ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ПРОГРЕСИВНОЇ ФОРМИ ПРОСТОРОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Лазебник, Л. Л.; Фурманюк, І. Г. (Збірник наукових праць Державного податкового університету, 2023)
Актуальність проблеми полягає в тому, що хоча існує багато теоретичних підходів прогресивної форми просторово-економічної трансформації, їхнє практичне втілення може бути складним і непередбачуваним. Це пов’язано з тим, що реалізація таких модернізаційних трансформаційних задумів залежить від багатьох факторів, які можуть бути важкими для передбачення. Крім того, існує проблема з інтеграцією різних концепцій у єдину стратегію просторово-економічної трансформації. Це може бути складним завданням, оскільки різні засади можуть мати різні підходи і концепції. Метою дослідження є розкриття теоретичних підвалин прогресивної форми просторово-економічної трансформації. Гіпотеза дослідження полягає в тому, що розвиток теоретичних засад прогресивної форми просторово-економічної трансформації дасть змогу сформувати її концептуальні основи. Під час проведення дослідження були використані загальнонаукові методи аналізу, синтезу, дедукції та індукції. Реалізація прогресивної форми просторово-економічної трансформації має ряд переваг, таких як: зростання, економічна модернізація регіону, підвищення рівня життя населення, залучення інвестицій та підтримка підприємництва, а також розвиток туризму та інших галузей. Однак важливо враховувати і недоліки прогресивної форми, а саме можливість збільшення нерівності між регіонами, екологічні проблеми, нестійкість туристичного потоку, конкуренцію та проблеми безпеки. Отже, під час розробки та реалізації прогресивної форми просторово-економічної трансформації необхідно брати до уваги всі ці фактори та шукати оптимальні рішення для забезпечення сталого розвитку регіону і задоволення потреб населення.