CПЕЦІАЛІТЕТ НЕДОБРОСОВІСНОЇ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Мельник, С. С. (Збірник наукових праць Державного податкового університету, 2023)
Для сьогодення актуальним є розробка та впровадження методик виявлення недобросовісної фінансової діяльності, зокрема і фінансового шахрайства тощо. Адже в умовах як донедавнього розвитку економіки, так і у процесі функціонування України в режимі війни проблема заволодіння фінансовими ресурсами в результаті недобросовісної фінансової діяльності, включаючи фінансове шахрайство, є особливо актуальною. Гострою актуальності потребує від учених зведення в єдину теоретичну конструкцію усіх суттєвих характеристик недобросовісної фінансової діяльності, що важливі для пізнання її закономірностей, зокрема і закономірностей відверто злочинної діяльності в економічному просторі нашої держави. Зважаючи на це, важливим атрибутом боротьби із недобросовісною фінансовою діяльністю є максимальна повнота усвідомлення її характеристик. Саме вони будуть включені в розвиток методів, методик боротьби із будь-якими проявами недобросовісності в економічній і фінансовій сферах. Тобто це дозволить формувати критерії та дієві підходи до виявлення, протидії та запобігання проявам втрат фінансових ресурсів у результаті недобросовісних дій. В Україні, у період війни, спостерігається збільшення випадків недобросовісної поведінки з боку учасників економічного та фінансового ринків. Це неминуче призводить до втрати фінансів і до підриву авторитету української ділової сфери. Формування спеціалітету недобросовісної фінансової діяльності дозволить також підвищити рівень підготовки фахівців правоохоронних органів та фахівців із забезпечення корпоративної фінансової безпеки, фінансового моніторингу тощо. Ґрунтуючись на системному аналізі, було виокремлено унікальні характеристикт недобросовісної фінансової діяльності. Дослідження базується на концептуальних положеннях фінансової науки. У результаті дослідження було виокремлено такі характеристики недобросовісної фінансової діяльності: раціональність, причинність, вмотивованість, обумовленість, сценарність, організованість, латентність, піонерність, маніпулятивність, професійність, гібридність, інтегрованість, трансформативність, мімікрічність, аватарність, наслідковий розрив, маніпулятивний розрив, часовий розрив, недискретність, неформалізованість, специфічність слідів та несуперечність закону. Виокремлення характеристик недобросовісної фінансової діяльності дозволить більш коректно здійснювати підбір та застосування методів і методик аналітичного виявлення, протидії та запобігання фінансовим та економічним злочинам. Результати дослідження будуть корисними для фахівців із розслідування злочинів в економічній і фінансовий сферах, для науковців, які мають фахові інтереси у дослідженні та розробці заходів із попередження та нейтралізації недобросовісної фінансової діяльності Формування спеціалітету недобросовісної фінансової діяльності дозволить також підвищити рівень підготовки фахівців правоохоронних органів та фахівців із забезпечення корпоративної фінансової безпеки, фінансового моніторингу тощо.